• 29 Kasım 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    29 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Hayata dokun yeniden yaşat

-Artvin Valiliği projesi kapsamında yürütülen ilk yardım eğitim programı sona erdi.

Hayata dokun yeniden yaşat

Artvin Valiliği Proje Ofisi tarafından yürütülen “Hayata Dokunun” projesi kapsamında öncelikle İlkyardım Yönetmeliği doğrultusunda;  toplumsal İlkyardım bilinci oluşturulması, standart ilkyardımın yaygınlaşmasının sağlanması ve yanlış müdahaleler sonrasında meydana gelen sakatlanma ve ölümlerin azaltılması için 43 merkez köy muhtarları, 44 imam hatip ve 23 öğrenci servis şoförlerine sertifikalı İlk yardım eğitimi verildi.

İlk etap da 14-15 Kasım tarihlerinde Merkez köylerimizin imam hatiplerine iki günlük İlk yardım eğitimi düzenlenmiş olup 38 kişi katılım sağlamış ve katılım belgesi almaya hak kazanmıştır. 2 günlük eğitimde; Temel Yaşam Desteği, Hasta Yaralı ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi, Kanamalar, Yaralanmalar, Yanık - Sıcak Çarpması - Donmalar, Zehirlenmeler, Hayvan Isırmaları, Boğulmalar, Göze – Kulağa - Buruna Yabancı Cisim Kaçması gibi Temel İlkyardım Uygulamalarının teorik derslerin yanı sıra solunumu ve kalbi durmuş hasta/yaralılara suni solunum ve dış kalp masajı uygulaması, kırık – çıkık - burkulmalarda ilkyardım, hasta taşıma teknikleri vb. uygulamalar ve sınav yapıldı.

Eğitim sonunda başarılı olan kursiyerlere Valilik Çoruh Toplantı Salonunda düzenlenen törenle sertifikaları verildi.

Törene Vali Ömer Doğanay, İl Müftülüğü Müftü Vekili Muhammed Aydın, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Şeker, Artvin Devlet Hastanesi Başhekimi İbrahim Düzcan, İl Planlama Müdürü Yılmaz Olgun, Artvin Valiliği Proje Ofisi Personellerinden Züleyha Soybek Sancaktaroğlu, Zuhal Tuğçe Yazıcı, Saliha Özkul Özdemir ile merkez köy imamları katıldı.

Artvin Valisi Ömer Doğanay, burada yaptığı konuşmada, din görevlilerinin vatandaşa en yakın kamu görevlilerinin başında gelmesinden dolayı eğitim verildiğini söyledi.

Kazalarda ilk yardımın hayat kurtardığına dikkat çeken Doğanay,” Ülkemizde yapılan bir istatistiğe göre nüfusumuz yaklaşık 80 milyon bir yıl içerisinde acile giden insan sayımız ise 90 milyon. Bu rakamlar çok önemli. Eğer ilk yardım tatbik edilebilse veriler gösteriyor ki  % 50 hayat kurtuluyor. İlk müdahaledeki ilk yarım saate tıpta altın saat diyorlar. İşte burada bu ilk yardımı bilen kişi o altın saatin sahibidir. İnşallah burada aldığınız eğitimlerle güzel şeylere vesile olursunuz,  zaten vazifeniz normalde insanların ebedi hayatını kurtarmak üzerinedir. Bir vazife daha eklendi size bundan sonra insanların dünya hayatının kurtulmasına da sizler vesile olacaksınız” dedi.

Proje kapsamında bir sonraki basamakta 23 okul servis şoförüne ve 43 Merkez köy muhtarımıza İlk yardım eğitimi verilecek.

Köylerde il ve ilçeye olan uzaklık nedeni ile Sağlık hizmetlerine ve AFAD hizmetlerine ulaşımda zaman kayıpları yaşanmaktadır. Bu yaşanan zaman kayıplarının oluşturduğu olumsuzluğu en aza indirgemek için yerinde müdahale gerekmektedir. Köylerde ikamet eden vatandaşlarımızın ilk yardım, arama kurtarma, yangınlar ve alınması gereken tedbirler konularında farkındalığı arttırmak amaçlı Sağlık İl Müdürlüğü ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından köy gezileri yapılarak seminerlerle farkındalık yaratılacaktır. Projeye İlçelerde dâhil edilerek devam edilecektir.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE