• 18 Ekim 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    18 Ekim 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

“İSRAFTAN KAÇINMALIYIZ”

-Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman daha iyi bir yaşam için doğal beslenmenin şart olduğunu belirterek “ Gıdalarımızı israf etmemeliyiz, doğal yaşam yaşamı uzatır” dedi.

“İSRAFTAN KAÇINMALIYIZ”

    Esin BAYRAK

TZD Rize Şube Başkanı Müfit Akman Dünya Gıda günü nedeniyle yayınladığı mesajda doğal üretimin insan ömrünü uzattığını, gıda israfının önlenmesi gerektiğini söyledi.

Akman Açıklamasında "2024 yılında Dünya Gıda günü teması daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gençlerin sürdürülebilir Gıdaya erişim hakkı vardır.” ana temasıyla kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 16 Ekim 1945 kuruluşu Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. FAO’nun kuruluşunun 79. Yıl dönümünün kutlanacağı"2024 yılında Dünya Gıda günü teması daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gençlerin sürdürülebilir Gıdaya erişim hakkı vardır. ” teması belirlenmiştir. Dünya Gıda Günü'nde Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde beslenme, açlık, gıda üretimi, tüketimi ve israfın önlenmesi, sürdürülebilirlik, çevre ve daha iyi yaşam, iklim değişikliği gibi konular incelenir. 2024 yılı Dünya Gıda Günü, FAO, kamu, özel sektör, sivil toplum örgütleri olmak üzere tüm paydaşlarla birlikte, Gençlerin Gıdaya erişim hakkı kullanılması, tasarruf edilmesi, sağlıklı bir şekilde geri dönüşümünün sağlanması günümüzde iklim değişikliği ve Gıda kıtlığının önüne geçilmesi, Dünyada yaşanan krizlerin gıda güvenliği erişimi ve tarımsal geçim kaynaklarına yönelik oluşturduğu tehditlerle mücadele etmek ve özellikle bu tehditlerden en çok etkilenen kesimlerin yeniden ayakları üzerinde durmalarını sağlamak için küresel iş birliği ve dayanışma çağrısı yapılmaktadır. İnsanlar gıda israfını azaltarak, yerel çiftçileri ve pazarları destekleyerek, gıdaya erişimi teşvik eden politikaları savunarak ve açlıkla mücadele eden kuruluşlarda gönüllü olarak çalışarak yardımcı olabilirler. Temel amaç faydaları arasında daha taze ürünler, yerel çiftçilerin ve ekonomilerin desteklenmesi, ulaşımdan kaynaklanan karbon emisyonlarının azaltılması ve gıda güvenliğinin desteklenmesi yer alıyor. Dünyada yaşanan krizler üretimin, beslenmenin ve daha iyi bir yaşamın önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır” dedi.

    “TARIMSAL ÜRETİM GERÇEĞİMİZDİR”

Akman “Gıda tüm canlıların yaşamanın bir parçası, üretimde girdi maliyetlerinin düşürülmesi, çiftçilerin sürdürülebilir üretiminin devamlılığı tarımın gıdanın sürdürülebilirliği ve Dünya nüfusunun beslenmesi için tarımsal üretim-Gıda hakkı vazgeçilmez ve geleceğimizdir. Dünya nüfusunun yaklaşık 7,8 milyar olduğu düşünüldüğünde; Dünyada üretilen gıda maddeleri artan nüfusa yeterli olmamaktadır. Yapılan araştırmalara göre dünyada yaklaşık 800 milyona yakın insanın yetersiz beslendiği ortaya çıkmıştır. Tükettiğimiz gıdaların özellikle de çocuklar açısından besleyici olması önemlidir. Besleyici gıdalar yüksek maliyetlidir ve çok sayıda ailenin bu gıdaları almak için yeterince alım gücü yoktur. Bu iki faktör de sağlıklı beslenmenin önündeki en temel engeller arasındadır. Gıda üretiminde iklim değişikliği, su krizleri, israf edilen gıdalar, insanların gıda ihtiyaçları ve gelecek nesillerin gıda güvencesi günümüzde en önemli konulardır. Gıda üretiminin az olduğu yoksul ülkelerde açlık ve yetersiz beslenme sorunu ve su sorunu giderek artmaktadır. Açlık ve yetersiz beslenme ve su krizi dünyadaki tüm ülkelerin ortak sorunudur. Yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarının nedenleri, besin üretim ve dağılımının yetersizliği, bilgisizlik, hızlı nüfus artışı, ekonomik güçsüzlük ve çevre sağlığının bozulmasıdır. Dünyanın birçok yerinde insanlar, açlıktan ölmekte, iyi beslenemedikleri için hasta olmaktadırlar. Ülkemizde günlük 100 milyon ekmek üretilirken günde yaklaşık 10 milyona yakın Ekmek israf israf edilmektedir. Dünyada yaklaşık yıllık 1.3 milyar ton, ülkemizde yaklaşık yıllık 26 milyon ton gıda israf edilmektedir. Ülkemizde özellikle büyük kentlerimizde yapılan bir araştırma sonucuna göre besin maddelerinin onda biri çöplüklere atılmaktadır. Atılan besin maddelerinin başında genelde tahıl ürünleri ve sebze, meyve gelmektedir. Dünyada yeterli Gıda üretimi var olmasına rağmen üretilen gıdaların yaklaşık % 20 si Savurganlık, israf sonucu Gıda Hakkı olan insanlara ulaşmamaktadır. Dünyada açlıktan ölen, yardıma muhtaç insanların olduğunu unutulmamalıdır. Dünya nüfusundaki hızlı artıştan dolayı düzenli beslenebilmek yeterli değildir. İnsan sağlığına uygun Gıda üretimine ve dengeli Gıda dağıtımına dünyadaki ülkeler daha çok önem vermelidir. Dünyada yaklaşık 2 milyar insan yanlış beslenme nedeniyle obezite veya aşırı kiloludur. Ülkemizin, beslenme ve gıda sorunu yaşamaması için; dünyada yaşanan iklim değişikliği, su krizi, israf edilen gıdalar, tarımsal alanlarındaki azalma ve üretimde azalma önemsenmeli, tarıma yatırımlar arttırılmalı, Tarımsal eğitim veren Tarım Meslek Liseleri açılmalı, Tarımsal Eğitim veren Ön lisans ve Lisans Eğitim programlarına önem verilmelidir.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE