Mustafa BAYRAK
Dünyanın en kötü yemekler listesinde 100 yemek arasında 7 inci sırada yer alan Karalahana yemeği ile ilgili bilimsel açıklama Ardeşen Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü Başkanı Ayşe Nur Sakı dan geldi.
Dünya yemekler yarışmasında Erzurum Çağ kebabı ilk 20 arasına girmesi ile birlikte en kötü 100 yemek arasında 7 inci sırada yer alan Karalahana yemeği ile ilgili Karadeniz de tepkiler büyürken, bilimsel açıklama Ardeşen Turizmcilik Gastronomi ve Mutfak Bölümü Başkanı Ayşe Nur Saklı dan geldi.
Saklı yapılan yemek yarışmasında yanlış reçete uygulandığını belirterek “ Karalahana yerine beyaz lahana kullanılmış ve içine Yeşil Mercimek, Mısır darısı, Maydanoz ve Nane kullanılmış, bizim yöre kültürümüzde Beyaz lahana olmadığı gibi, Karalahana bölgemizde çeşitli türlerde bulunmakta, yöremizde karalahana yemeğine farklı ürünler kullanılmakta, Karalahana yemeğinin özünde Kemik, Barbunya, iç yağı, bazı yörelerde soğan, salça kullanılır” dedi.
“RECETE YANLIŞ”
Yapılan yarışmada kullanılan malzemelerin yörede kullanılan malzemeler ile farklı olduğunu belirten Ayşe Nur Saklı” Çeşitli lahana türleri var, Beyaz lahana bizim yemek kültürümüzde yok, yörenin yemek kültüründe Karalahana var ve bu kültür, Karadeniz yöresine aittir. Karalahana yemeği yörede çeşitli malzemeler kullanılarak yapılır. Özünde ise İlikli kemik, Barbunya, az miktarda yeşil acı biber, iç yağı ve yine az miktarda renk vermesi için salça kullananlar olur. Yarışmaya özüne uygun yemek ile katılmak gerekiyordu” dedi.