Dilek ONAY CAN
RİZE - Rize'de çayın ardından tarım üreticilerinin en büyük geçim kaynağı olan kivide hasat devam ediyor.
Kivi yetiştiriciliğinin Rize'de en yaygın olduğu ilçelerin başında gelen Fındıklı ilçesinde geçtiğimiz yıl üreticiden 800 ton kivi alan Rize'nin Fındıklı ilçesi Ziraat Odası, bu yıl bu rakamı arttırarak 1000 ton kivi almayı hedefliyor.
Bölgeye 1990 lı yıllarda başlatılan kivi yetiştiriciliği ile Rize genelinde üreticilerin büyük bir arzu ile tıktıkları fidanların verine başlaması ile birlikte Rize Ziraat Odası bünyesinde kurulun Kivi yetiştiriciler Birliğinin taban fiyat belirlemesinin ardından belirli firmaların kendi belirledikleri fiyatlarla kivi alımı yapması sonrasında Rize de kivi yetiştiricileri bahçeleri sökmeye başladı. Ziraat Odasının soğuk hava deposu olmaması nedeniyle alıcıların belirlediği fiyatta ürün alması sonrasında Kivi ürünü Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde yayılmaya başladı.
Ardeşen önemli adım attı
Ardeşen ilçesinde kurulan soğuk hava deposunun bölge üreticilerine hitap etmeye başlaması ile birlikte bölgede kivi yetiştiriciliği devam ederken, Rize Ziraat Odasının sınıfta kalması sonrası Rizeli kivi üreticileri düşük fiyat ve vadeli ürün alan bazı firmalar olması nedeniyle kivi bahçelerini söktü.
Fındıklı üretimi artırdı
Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy gramlarına göre kivi alım fiyatlarını belirlediklerini söyledi. Özsoy "Fındıklı ilçesinde 850 civarında boş kivi kasamızı dağıttık. Türkiye standartlarındaki ücreti yakaladık. Duble dediğimiz kiviye 8 lira 25 kuruş, 90 gram üzerine 8 lira, 90-70 gram arası dediğimiz 2. sınıf mahsule 5,5 lira, 3. sınıf ürünü de 2,5 TL'ye aldık. Bu yıl bütün bölgeden bin-bin 200 ton civarında bir alım yapmış olacağız" ifadelerini kullandı.
Aracıları ortadan kaldırarak komisyonun tamamen üreticiye kaldığını, böylelikle ise alış fiyatlarının yükseldiğini dile getiren Başkan Özsoy "Bu bölgede soğuk hava deposu olmaması, kivi pazarının Yalova'da olması bir dezavantajdı. Biz son 4 yıldır yaptığımız bu uygulamayla bunu avantaja çevirdik ve Yalova bölgesindeki fiyatları almaya başladık. Bu sayede bizim üreticimizin de Ordu'da, Yalova'daki büyük çiftçiler gibi büyük üreticilerin sattığı fiyatta ürün satmasını sağladık. Son 2 yılda 3-4 bin civarında fidan sattık ve yeniden kivi bahçeleri kurulmaya başladı. İnşallah aynı uygulamaya devam edeceğiz" dedi.