Bir özel çay firmasında kalite güvenlik şefi olarak çalışan Kimya Yüksek Mühendisi Vildan Varer Kutanis, çayın en iyi kalitede tüketiciye ulaşması için titiz bir çalışma sonrası belli aşamalardan geçmesi gerektiğini söyledi.
Doğu Karadeniz’in en önemli tarımsal ürünü olan çay, belli aşamalardan geçerek önümüze geliyor. Bu aşamalarda çayın en iyi kalitede tüketiciye ulaşması için bir dizi aşamalardan geçmesi gerekiyor.
Sofralara ulaşan çay ürününün ham maddesinin yaş çay yaprağı olduğunu ifade eden Kimya Yüksek Mühendisi Vildan Varer, “Çay işleme fabrikaları; sözleşmeli müstahsilleri tarafından toplanan çay yaprağını alım yerlerinden alıp fabrikalara naklediyor. Fabrikaya ulaşan çaylar, yetkililer tarafından bir takım analizlere tabii tutulur. Bu analizle çayların iyi bir çay üretimi için uygun olup olmadıkları test edilir. Test sonunda istenilen kriterlere uyan çaylar ayrılıp imalat sürecine başlanır. İmalatın her aşamasında çayın kalite kontrolü yapılmaktadır. Bu sayede çayın kalitesinin güvence altında olduğundan emin oluruz. Çay sudan sonra en çok tüketilen içecek olmasından dolayı hijyenik şartlara oldukça dikkat edilmektedir. Çayın sağlık yönünden faydalarını da uzmanlar açıklıyor” dedi.
Çayın fabrikaya ulaştıktan sonra ilk adım olan soldurmaya bırakıldığını belirten Kutanis, “Çayın kalitesinin oluştuğu ilk ve en önemli adım soldurma ünitesidir. Buradaki amacımız çay yaprağı üzerindeki nevi yapraktan uzaklaştırmaktır. Bu aşamadan sonra çay kıvırma ünitesinde kırılarak yaprak görünümünü artık kaybeder. Kıvırma aşamasında çaya, kuru çay görüntüsü kazandırılmış olunuyor. Bu süreçte belli püf noktaları ve oluşması gereken aşamalar var. Bunların kontrolü yapıldıktan sonra fermantasyon aşamasına geçilir. Kıvırmadan çıkan ezilmiş ve kırılmış çay yaprağı fermantasyon da dinlendirilir mayalanır. Üretimin en önemli aşamalarından biride bu ünitedir. Çayın kalitesi ve aroması bu süreçte oluşur. Çayın kokusu, demi ve parlaklığı gibi tüketicinin istediği bütün kalite parametreler fermantasyon aşamasında meydana gelir. Daha sonra çayın rafta saklanabilmesi için kurutma aşamasına geçilir. Fiziksel partikül boyutlarının ayrılması için tasnifleme aşamasında yapılır. Bu aşama imalatın son noktasıdır. Ardından çuvallara konan kuru çay paketleme için paketleme birimlerine gönderilir. Çayın imalatında her aşama kalite için önemli bir etkendir. Bu yüzden kalite kontrollerimiz her aşamada titizlikle yapılmaktadır. Ayrıca çıkan ürünler laboratuarlar da incelenmektedir. Bu kontrol süresi boyunca uzman ekiplerimiz yoğun ve ciddi çabaları sonucunda en uygun çayı elde etmek için test işlemleri yapmaktadır” diyerek iyi bir çayı üretimi için çayın işletmedeki serüvenini dile getirdi.
Kaliteli çay titiz çalışma gerek
Kimya yüksek mühendisi Vildan Varer kaliteli çay için titiz çalışma gerek dedi.
Bu habere ifade bırak!
-
0KIZGIN
-
0ÜZGÜN
-
0BEĞENMEDİM
-
0BEĞENDİM
-
0İNANILMAZ
-
0SEVDİM
-
0HAHAHA
-
0ALKIŞ
YORUM EKLE