• 22 Kasım 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    22 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Kuru çay satışımızı artırmalıyız

-Çaykur Genel Müdür vekili Yusuf Zıya Âlim 2 Milyar TL borçları bulunduğunu belirterek “ Şu an depolarımızda 153 bin ton kuru çay var, bu yıl 750 bin ton yaş çay yaprağı aldık ve şu ana kadar 82 bin ton kuru çay satışı gerçekleştirdik, Pakistan ile ihracat bağlantımız olacak” dedi.

Kuru çay satışımızı artırmalıyız

RİZE: 2019 Yılı sezonunu Ziraat Çay bahçesinde Gazetecilerin karşısına geçerek değerlendiren Çaykur Genel Müdür vekili Yusuf Zıya Alım kurumun 2 Milyar TL borcu bulunduğunu bu borcun üreticiye yapılan ödemelerden kaynaklandığını söyledi.

     2019 Yılı değerlendirmesini yapan Çaykur Genel Müdür Vekili Ziraat Çay bahçesinde düzenlediği basın toplantısında 2019 yılı yaş çay kampanyasını kapattıklarını belirterek “ 2 Yıl önce ARGE çalışmalarını yaptığımız Yeşil Çay pudrası çalışmaları sona erdi ve piyasaya sürülmeye başlandı. Bu pudra Makarna, Pasta, Dondurma, Kek ve benzeri ürünlerde kullanılabiliyor. Sağlık yönünden birçok hastalığa faydalı” dedi.

     Birinci sürgün döneminde 287 bin ton yaş çay yaprağı aldıklarını belirten Âlim “ 2 Sürgünde 267 bin ton ve 3 sürgünde ise 195 bin ton yaş çay yaprağı aldık, toplamda 753 bin ton yaş çay yaprağı almış olduk. 140 bin ton kuru çay üretimimiz oldu, depolarımızda şu an 153 bin ton kuru çay stokumuz bulunmakta. Çay satışımız 2017 yılında bu aya kadar 53 bin ton, geçen yıl 73 bin ton ve bu yıl bugüne kadar 82 bin ton olarak gerçekleşti. Satışlarımız aldığımız Yaş çaya göre yeterli değil. Pakistan ile görüşmelerimiz devam ediyor ve bu ülkeye kuru çay satışı yapmak istiyoruz. Şu an görüşmeler sürüyor ve Hindistan ile aralarının açık olması nedeniyle eksilen bir miktar var ve biz bu açığı kapatmak istiyoruz” dedi.

     Kurumda 1292 Memur,1322 Kadrolu ve 10 bin dolayında sezonluk işçi bulunduğunu belirten Alım “ 498 emekliye ayrılan var, yılbaşına kadar bu rakamın 700 ile 750 arasında olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki Çarşamba ve Perşembe günü Eylül ayı Yaş çay bedellerini ödemeyi bitireceğiz. Toplamda 500 Milyon TL ödememiz olacak” dedi.

     Güneydoğu için hazırladıkları Yeni bir çay çeşidi olduğunu belirten Çaykur Genel Müdür vekili Yusuf Zıya Alım “ Mezopotamya isimli bir çay çıkardık ve bu çay sadece Güneydoğu da değil ülke genelinde satışa çıkacak. Yerel isteklere göre hazırladığımız bu çay yakında piyasaya sürülecek” dedi.

       DİDİ Satışları sürüyor

Didi satışlarının devam ettiğini belirten Genel Müdür vekili Yusuf Ziya Alım bugüne kadar 70 milyon Litre satış yapıldığını yılsonuna kadar bu rakamın 90 Milyon Litreye ulaşacağını belirterek “ Didi tesisi kurma çalışmalarımız var,  DİDİ yi daha da çeşitlendirmek için böyle bir tesise ihtiyacımız var” dedi.

 Önceki yıl 918 kilo beyaz çay aldıklarını belirten Âlim “ Bu yıl sadece 286 kilo alabildik, üreticimiz fazla ilgi göstermedi, Kuru çay yüzde 30 zamlanırken biz beyaz çay da yüzde 15 indirim yaptık ve tüm satış noktalarımızda Beyaz çay ile ilgili kuleler yaptık, elimizde beyaz çay bulunmakta” dedi.

     Stevia Fabrikasını kiraya vereceğiz

Türkiye de Stevia fabrikası bulunmadığını belirten Alım “ Hatay ve Antalya bölgesinde yetişen bir bitki ve ülkemizde fabrikası olmadığı için bu fabrikayı kiralamak isteyenler oldu, bizde ilk ihalede istediğimizi alamayınca ikinci ihaleye çıkıyoruz. Stevia bu bölgeye uyum sağlamadı, üreticilerimize dağıttığımız fidanlar maalesef yağmur ve nemli hava nedeniyle yetişmedi, kurum olarak bizde bu fabrikayı kiraya vereceğiz” dedi.

      Çöp çayların bazı yerlerde işlenerek paketlendiğini belirten Alim “ Biz de bu nedenle Çöp çay vermeyi durdurduk, hatta bazıları çürümüş çöp çayları kurutarak çay yapıp paketledi, Merdiven altı dediğimiz yerlerde bu çaylar yeniden işlendi” dedi.

       30 Bin ton organik çay aldıklarını belirten Alim ellerinde 15 bin ton organik çay bulunduğunu belirtti. Alım “ Kapasitemiz arttıkça üretici bizi tercih etti, şu an yıkılan paketleme fabrikamızın malzemeleri ile 600 Bin TL harcayarak,  Kemalpaşa, Camidağı, Murattı, Ardeşen, Hayrat, Araklı, Tirebolu ve Sabuncular çay fabrikası alanlarında yeni çay depoları yaptık” dedi.

      İhracat yapmaları gerektiğini söyleyen Alim “ Yoksa seneye yeni ambar sıkıntılarımız olacak. Paketleme tesisimiz günlük 800 ton kapasitelidir ancak şu an günde 400 ton dolayında paketleme yapıyoruz” dedi.

               Kaliteyi tutturduk

Her yıl 30 bin ton dolayında çöp çıktığını belirten Âlim “ Bu yıl uyguladığımız program ile üreticimizi kendi bahçesine sokmaya çalıştık, amaç yabancı işçilerin çay bahçesine girmemesi idi, kısmen başardık. Randevulu sistemi 3 güne çıkartmamız ile birlikte üreticimiz bahçesine girmeye başladı. Kaliteye verdiğimiz önem ile bu yıl çöp miktarımız 20 bin ton seviyelerine indi.  Seneye çayı çay gibi alacağız. Üreticimiz kaliteli çay toplar ise kotayı kaldıracağız.  Yeter ki kaliteli çay toplansın hepsini aynı gün içinde alacağız” dedi.

              3 yıldır deneme yapıyoruz

Organik gübre konusunda 3 yıldır deneme yaptıklarını belirten Âlim “ 20 dolayında firma çeşitli bölgelerde denemelerini yaptılar. Bu yıl deneme süreleri bitti. Bu ay içinde Üniversite ve TUBİTAK aracılığı ile sonuçlar açıklanacak” dedi.

       2 Milyar TL borcumuz var

Üretici ürün bedellerini ödemek için kredi çektiklerini belirten Alim kurumun 2 Milyar TL dolayında borcu bulunduğunu belirterek “  Üreticimize ürün bedellerini bir ay sonra ödeme yaparak tamamladık. Bunun için krediler kullandık ve kredilerimizi ödemeye devam ediyoruz. Ayıca Çay bahçelerinin yenileme projesi devam ediyor. Hayrat Çay bahçemizde oluşturduğumuz GEN havuzu var ve bunu TUBİTAK ile birlikte üniversitemiz yapıyor” dedi.

 

     

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE