VALİLİK BASIN
İYİDERE: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, Rize Lojistik Limanı Projesi kapsamında gerçekleştirilecek olan toplantıya katılmak ve incelemelerde bulunmak üzere İkizdere ilçesini ziyaret etti.
İkizdere’de gerçekleştirilen toplantıda açıklamalarda bulunun AYGM Genel Müdürü Eyigün, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından 16 Temmuz 2020 tarihinde ihalesi yapılan “Rize İyidere Lojistik Limanı” projesinin Rize’ye çok önemli kazanımlar öngörülerek tasarlanarak ve hayata geçirilen bir proje olduğunu vurguladı.
Bu çerçevede Rize’ye yıllık 13 milyon ton kapasiteye sahip bir liman ve lojistik merkez kazandırılması hedeflendiği ifade eden AYGM Genel Müdürü Eyigün; “Proje kapsamında; 2 bin 780 m ana mendirek, 460 m tali mendirek; genel kargo, konteyner, kuru yük olmak üzere toplam 1160 m kazıklı rıhtım, 280 m uzunluğunda derinliğinde su içi betonlu rıhtım, 40 x 270 m Ro-Ro rıhtımı, 350 bin m2 geri saha alanı, 800 bin m2 korunmuş su alanı yapılandırılacaktır. Limanın kapasitesi yılda; 3 milyon ton Genel Kargo, 8 milyon ton Dökme Yük, 100 bin TEU Konteyner, 100 bin araç Ro-Ro olarak planlanmıştır.” dedi.
Rize İyidere Lojistik Limanı Rize’nin ve Bölgenin Ekonomisini Canlandıracak
Hayata geçirilen “ Rize İyidere Lojistik Limanı” projesi ile birlikte bölgenin liman faaliyetlerinin artacağını ve bunun sonucunda üretim ve ticaret faaliyetlerinin de yükseliş göstereceğini dile getiren AYGM Genel Müdürü Eyigün; “Artan üretim ve ticaret faaliyetleri sayesinde hem bölge illerinin ekonomisine hem de Ülke ticaret hacmine önemli katkılar sağlanacaktır.
Rize İyidere Lojistik Limanı projesi inşaat, kara ulaştırması, motorlu taşıtlar ve motosikletler dışındaki perakende ticaret; ev eşyalarının onarımı; elektrik, gaz ve su temini, tekstil ve tekstil ürünleri, gayrimenkul faaliyetleri, madencilik ve taşocağı; tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık; yiyecek, içecek ve tütün, kimyasallar ve kimyasal ürünler, ağaç ve ağaç ürünleri, rafine edilmiş petrol ve nükleer yakıt, oteller ve restoranlar, kauçuk ve plastik, posta ve telekomünikasyon; selüloz, kağıt, kağıt, basım ve yayıncılık, elektrik ve optik ekipmanlar, su ulaştırma ve makine olmak üzere birçok sektöre de dolaylı istihdam katkısı sağlanacaktır. Bu kapsamda liman faaliyetlerinde hizmet veren işletmelerde ilk etapta 1.000 kişi doğrudan, 8.000 kişinin de dolaylı istihdam edilecektir. “ şeklinde konuştu.
Cevizlik Taş Ocağı Faaliyetleri Kapsamında Gerekli Tüm Tedbirler Alınmıştır
AYGM Genel Müdürü Eyigün, Rize İyidere Lojistik Limanı projesi kapsamında dolgu malzemesi için İyidere’de açılması planlanan Cevizlik Taş Ocağı ile ilgili vatandaşların kaygıları ve endişelerini dinleyerek; “Vatandaşlarımızın endişe duymasını gerektiren herhangi bir olumsuzluk bulunmadığını dile getirdi.
Cevizlik Taş Ocağı için Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden hammadde üretim izni ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun alınmıştır. ÇED raporu doğrultusunda taş ocağı faaliyetlerinin çevreye zarar vermemesi için bütün tedbirler alınmış olup üretim faaliyetleri içerisinde hava emisyon ölçümleri ve çevre etkileri sürekli kontrol altında tutulacaktır. Herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşılmaması için yer altı suyu takip istasyonları kurulacak ve akış takip edilecektir. Alan içinde yüzeysel akış gösteren sular kapalı kesit içerisinde korunacaktır.
Ocak içi yollar ve nakliye yolları düzenli olarak kontrol edilecektir. Rehabilitasyon çalışmalarında işletme yapılan alanda oluşturulan basamaklarda bitkisel toprak tabakası oluşturulacak ve bitkisel toprak tabakası üzerinde bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışması yapılarak mevcut doğal yaşamın geri kazanılması sağlanacaktır. Etkilenen her 10 ağaç için 100 ağaç dikilecektir. “ ifadelerini kullandı