RİZE - 8 Mart Dünya Kadınları günü sebebiyle Rize’de bir resim sergisi düzenledi. Düzenlenen sergide Cumhuriyet tarihinin meslek dalındaki ilk kadınlarının portreleri sergilendi.
İlk Kadın Başbakan Tansu Çiller’den, İlk savaş pilotu Sabiha Gökçen’e kadar 30 başarılı kadının portrelerinin yer aldığı sergide bütün portrelerin yanı sıra Şırnak'ta şehit olan Yarbay Songül Yakut'un portresi büyük ilgi gördü.
Öğrencileri ile birlikte sergide kendi çizdiği resmi de sergileyen Resim ve El Sanatları Öğretmeni Emine Kuvvet, Türkiye'nin ilk kadın jandarma komutanıyken Şırnak'ta şehit olan Yarbay Songül Yakut'un portresini çizdi. Kuvvet portreyi Yakut’un ailesine hediye etmek istediğini dile getirdi.
Cumhuriyet’in Mesleğinde ilk olan kadınlarını meslek dalındaki öğrencilerine çizdirdiğini dile getiren Kuvvet“Bu yıl 8 Mart’a özgü kadınlarımızı anlatan bir sergi hazırlamak istedik. Düşünüp taşındığımızda Cumhuriyet’in ilk kadınlarını ve onların mesleklerini anlatan bir sergi hazırlamaya karar verdik. O yüzden öğrencilerimiz ile birlikte portre çalışmalarını yaptık ve hayat hikâyelerini derledik. İlk doktoru doktor öğrencime, ilk mühendisi mühendis adayı öğrencime yaptırdım” ifadelerini kullandı.
Resim merakının kendisini Cumhuriyet’in mesleğindeki ilk kadınını çizmeye kadar getirdiğini dile getiren Rize devlet Hastanesi’nde cildiye uzmanı Sevgi Mercan “Resim merakım vardı bu yüzden çeşitli kurslar araştırdım ve Emine Hocamızın önderliğinde bu kursa başladım. Dünya kadınlar gününe özel Cumhuriyet’imizin ilk mesleğini icra eden ilk kadınlarının portrelerini yapmaya karar verdik. Bende bir doktor olarak Cumhuriyetimizin ilk kadın doktoru olan Safiye Ali’yi çizdim. Bende elimden geldiğince inşallah güzel bir portre çıkartmışımdır diye umuyorum” dedi.
Rize devlet Hastanesi’nde hemşire olarak görev yapan Münevver Yılmaz Terzi ise Cumhuriyet Döneminin ilk hemşirelerden Esma Deniz’in portresini çizdi. Terzi Esma hemşirenin ömrünü mesleğine adadığını ve böyle bir meslektaşının portresini çizmekten mutlu olduğunu dile getirerek “Kendisi ömrünün 75 yılını mesleğine adamış birisi ve aynı zamanda Türk Hemşireler derneğinin kurucusu. Meslek taşım olduğu için yaparken gerçekten gurur duydum” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet Dönemi’nin ilk Kadın ilahiyatçısı Bahriye Üçok’un resmini çizen İlahiyat Fakültesi Öğrencisi Betül Büyük ise “Resim öğretmenimizin ilk kadınları anlatan böyle güzel bir çalışması vardı. Bende burada kendi alanımla ilgili olan il kadın ilahiyatçıyı çizdim. Gerçekten güzel bir duygu” dedi.
İlk Kadın Büyükelçi Filiz Dinçmen’in portresini çizen Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi Şeyma Nur Kökçe ise “Ben Filiz Dinçmen’in resmini çizdim. Kendisi ilk kadın büyük elçidir, aynı zamanda Vatikan’da çalışmış ilk Müslüman Türk Kadın’ıdır. Öncelikle çizerken onların hayat hikayelerini okuduğumuzda çok büyük ders alıyoruz. Çünkü bir kadının bir yerlere gelmesi çok zor bu dönemde. Filiz Dinçmen’de bunun çok güzel bir örneği. Kendisi çok çalışmış, çok bilgili birisi” şekline konuştu.