• 29 Kasım 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    29 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Milletin hakkı kanuna bağlı

-Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan yıllardır bir türlü çıkartılamayan Çay kanununun 1 milyon kişiyi ilgilendirdiğini belirterek “ Bu kanun çay üreticisi hakkını alsın demektir, bu kanun tüm sektörü bağlamak demektir” dedi.

Milletin hakkı kanuna bağlı

RİZE: Yıllardır Arap saçına dönen çay kanunun mutlaka çıkması gerektiğini belirten Borsa Başkanı Mehmet Erdoğan kanunun 1 milyon kişiyi ilgilendirdiğini ve bunun paralelinde ülkeyi ilgilendirdiğini söyledi.

      Rize Ticaret Borsası Başkanı yıllardır bir türlü çay kanununun çıkartılamadığını belirterek “ Bunun alt yapısını ilk kez biz yaptık, ardından rafa kaldırıldı ve yeniden oluşturulan komisyon ile yeniden hazırlandı. 2 yıl önce Bakan çıkması yönünden söz verdi, henüz bir adım atılmış değil. Çay kanunu 202 bin üreticiyi ve 1 milyon aileyi ilgilendirdiği gibi ülkemizde ki kaçak çay giriş ve çıkışları ile ülkemizi ilgilendiren bir kanun” dedi.

    Son iki yıl üretici memnun

Son iki yıldır üreticinin ürün hasadından memnun olduğunu belirten Erdoğan “ İlk kez özel sektör Çaykur’un üzerine fiyat vererek çay alımı yaptı, bunu kanunla belirlemek kolay, Kaçak çay ın girmemesi ile birlikte özel sektör kendi pazarını buldu ve çay satışları normale dönerek Türk çayı kendi pazarında yer aldı. Ülkemizde yıllık tüketim 280 bin ton dolayında ve üretilen çay 240 bin tonlar dolayında” dedi.

      Satış borsası doğru yönlendirir

Yıllardır satış borsasını kurmak istediklerini belirten Erdoğan borsa ile ilgili adımları attıklarını ve ilk kez 2017 yılında Borsa da kuru çay satışlarının borsa nezaretinde yapıldığını belirterek “ Her şey çay kanununa bağlı, ülkemize kaçak çay girmediği taktirde Türk çayı gerçek pazarını bulacak ve kuru çay satışları borsamız nezaretinde sektörü memnun edecek şekilde satılacaktır” dedi.

       Çay alanları açılmalı

Borsa Başkanı Mehmet Erdoğan organik tarıma geçilmesi ile birlikte devletin üreticiye desteğini artırması gerektiğini belirterek “  Yüzde 20 dolayında yeni çay alanları açılmalı, organik tarım bizim olmazsa olmazımızdır ve mutlaka geçilmeli, ürünümüzü yüzde 20 dolayında artırmak zorundayız, özel sektörün elinde kuru çay yok ve Çaykur un depolarında ki çay ile bir iki yıl ihtiyaç karşılanır, ülkemizde çay ihtiyacını karşılayamadığımız an Türkiye pazarı Dünya çay borsasına açıldığı an Türk çaycılığının sonu geldi demektir” dedi.

      Çay çarşısı yapıyoruz

Dolgu alanı üzerinde 10 bin metre kare alanda Çay çarşısı inşaatına Şubat veya Mart ayında başlayacaklarını belirten Erdoğan “ Temelini attıktan 1,5 yıl sonra Çay çarşısını bitirmiş olacağız, bu alanda çay ile ilgili aklımıza gelebilecek her türlü aktivitemiz olacak, insanların oturabilecekleri yer, çay bahçeleri ve çay satış reyonları burada olacak, biz bu alanı daha büyütmemiz halinde çok daha geniş düşüncelerimiz var” dedi.

          Uygulamalı çay okulu

Uygulamalı çay okulu projelerinin olduğunu belirten Erdoğan “ Şu an bu düşüncemi ilk kez sizinle paylaşıyorum. Rize için düşündüğümüz Lise de başlayarak Üniversite eğitiminde devam edecek Çay okulu projesi, Çay ile ilgili çayın bütün branşlarını ele alacak ve çay adamı yetiştirecek bir okul, bu okul ile çay da kalitemizi daha da artırıp, çayın geleceğine yön vermiş olacağız” dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE