• 24 Kasım 2024 Pazar
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    24 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

ÖKSÜRÜK HAKKINDA NELER YAPILMALI

-Şar Hastanesi Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Emir Asan sık öksürük ile ilgili vatandaşlara uyarılarda bulunarak “ Öksürüğün birçok nedeni var” dedi.

ÖKSÜRÜK HAKKINDA NELER YAPILMALI

        İsmet HABERAL

RİZE: Son dönemlerde vatandaşların sık sorduğu sorular arasında yer alan Öksürük ile ilgili uzman Doktor Emir Asan vatandaşlara uyarılarda bulundu.

      Özel Şar Hastanesinde Göğüs Hastalıkları uzmanı olarak Çalışan Emir Asan öksürük hakkında bilgiler verdi.

       Dr. Emir Asan açıklamasında “Öksürük, vücudunuzun tahriş edici maddeleri üst (boğaz) ve alt (akciğerler) solunum yollarından uzaklaştırma yolu olan doğal bir reflekstir. Öksürük vücudunuzun iyileşmesine ve kendini korumasına yardımcı olur. Akut öksürük aniden başlar ve iki ila üç hafta sürer. Subakut öksürük, bir enfeksiyon geçirdikten sonra kalan ve üç ila sekiz hafta süren bir öksürüktür. Kronik öksürük sekiz haftadan uzun sürer. Uzun süreli öksürükler, kalıcı öksürükler olarak da adlandırılabilir. Dirençli öksürük, tedaviye yanıt vermeyen kronik bir öksürüktür” dedi.

Öksürüğün en yaygın nedenleri nelerdir?

      Asan açıklamasında “Tahriş edici maddeler ve allerjenler. Sigara içmek, Güçlü kokular (temizleyiciler ve parfümler gibi), Toz, Polen, Evcil hayvan tüyü, Mukus, ACE inhibitörleri olarak bilinen tansiyon ilaçları gibi bazı ilaçlar” dedi.

Akut öksürüğe neden olabilen tıbbi durumlar:

     Emir Asan açıklamasında “Akut öksürük 3 haftadan kısa süren öksürüklerdir. Soğuk Algınlığı ,Akut Bronşit veya Bronşioli, Sinüzit , Zatüre, Boğmaca , Astım, Alerjiler,Duman Maruziyeti” dedi.

Kronik öksürüğe neden olabilecek tıbbi durumlar:

     Emir asan öksürük ile ilgili yaptığı açıklamada “Kronik öksürük 8 haftadan uzun süren öksürük durumudur. Kronik Bronşit, Astım , Allerjiler ,Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve diğer akciğer rahatsızlıkları., Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) ,Ses teli bozuklukları dahil olmak üzere boğaz bozuklukları, Geniz akıntısı, Kalp yetmezliği ve diğer kalp rahatsızlıkları” dedi.

Öksürüğü kontrol altına almak veya rahatlatmak için ne yapılabilir?

Asan “Tüm hastalarda kapsamlı bir mesleki öykü de dahil olmak üzere ayrıntılı bir öykü alınmalıdır. Akciğer grafisi ve spirometriye bakılmalıdır. Toraks Tomografi: Özellikle kronik öksürük sebeplerini tespit için kullanılabilir. Allerjik cilt testleri. allejik öksürük tanısı için yapılan testlerdir. Bronkoskopi. Havayollarındaki patolojilerin teşhisi için kullanılır” dedi.

Öksürük Tedavisi

    Göğüs Hastalıkları uzmanı Asan “Öksürüğü tedavi etmek, öksürüğe neyin sebep olduğuna bağlı olacaktır. Bir enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz bir tür antibiyotik veya antiviral ilaç reçete edebilir. Reflü için diyet değişiklikleri önerebilir veya bir proton pompa inhibitörü veya bir H2 reseptör blokeri reçete edebilirler. İnhaler kortikosteroidler: Bunların kronik öksürüğün tedavisinde etkili olmadığı, ancak astım veya eozinofilik bronşit hastalarında yardımcı olabilecek, Kodein ve morfin: diğer tüm terapötik seçenekler başarısız olduğunda bunlar düşünülebilir” dedi.

Doğal yöntemlere bakarsak;

            Asan açıklamasında “Su öksürüğe iyi gelebilir. Sigarayı bırakmak ve diğer tahriş edici maddelerden kaçınmak da öksürüğü hafifletmenin yollarıdır. Bu tahriş edici maddeler arasında ilaçlar, kokular (parfüm veya mum gibi), duman veya alerjenler yer alabilir.  Bal: Bir veya iki çay kaşığı bal, mukus üretimini azaltabilir. Bal aynı zamanda mikropları da öldürür.

Zencefil: Araştırmalar, zencefil kökü içindeki bazı saflaştırılmış bileşiklerin, solunum yollarınızı sıkıştıran kasları gevşetebileceğini gösteriyor. Bal ile ve sıcak suyla alınabilir. Su: Bol miktarda su içmek, öksürüğü yatıştırmak ve boğazınızı nemlendirmekle kalmaz, aynı zamanda boğazınızdaki mukusu da inceltir ve atılımını kolaylaştırır. Buhar: Buharda nefes almak, solunum yollarınızı sakinleştirip nemlendirdiği için öksürüğe yardımcı olabilir Mentol: Nanede doğal olarak bulunan bir bileşik olan mentol, daha kolay nefes almanıza yardımcı olmak için hava yollarınızı açar. Bu da öksürüğü uzak tutabileceği anlamına gelir. Mentolü göğsünüze sürdüğünüz losyonlarda, öksürük pastillerinde ve hatta nane çayında bulabilirsiniz.

Boğaz pastili: Pastil veya sert bir şeker emmek, boğazınızı öksürüğü kısa süreli olarak azaltacak kadar ıslatabilir. En iyi hava yolunu açan mentollü boğaz pastilleridir” dedi.

Öksürük için ne zaman doktor başvurusu yapalım?

Asan açıklamasında “Bol mukuslu derin bir öksürüğünüz varsa, Balgamınız kanlı ise Hırıltılı nefes alıyorsanız, nefes darlığınız varsa veya göğsünüz sıkışıyorsa, 3 gün sonra geçmeyen ateşiniz varsa Titreme veya gece öksürük nöbetleri varsa, İyileşmeden 7 gün sonra hala öksürüyorsanız, Yutma güçlüğü varsa” dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE