Çaykur Genel Müdürü ?mdat Sütlüo?lu, 2012 yilinda organik tarima geçen Senoz Vadisinde yapilan gübre uygulamalari hakkinda bölge muhtarlari, kooperatif yetkilileri, bahçesine uygulama yapilan üreticiler ve ara?tirmalari yürüten Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyo Mühendislik Bölümü ö?retim görevlisi Prof.Dr.Metin Turan ve ekibiyle bir isti?are toplantisi yaparak, yapilan çali?malar hakkinda bilgi ali?veri?inde bulundu.
Çaykur’un Senoz vadisinde bulunan Sabuncular Çay Fabrikasinda gerçekle?tirilen toplanti öncesi Genel Müdür ?mdat Sütlüo?lu, Genel Müdür Yardimcisi Dr.Turgay Turna ve bölge muhtarlari Sabuncular fabrikasini gezip üretimi inceledi. Ardindan fabrika personeli ile birlikte iftar açan heyet iftarin ardindan bölge için hayati önem ta?iyan organik tarimda vadinin ve bölgenin geldi?i nokta konu?uldu.
Organik tarima geçmenin çok zor oldu?unu, organik tarima geçmenin bir ekip i?i oldu?unu belirten Prof.Dr.Metin Turan; “Ülkemizin çok önemli stratejik bir bitkisi olan çayin öneminin yaninda sizin bu hamleyi önceden ke?fetmeniz ve bu i?e gönül vermeniz gerçekten taktire ?ayan. Burada sayin Genel Müdürümüzü saygiyla aniyorum. Çünkü bu önderli?i yapabilmek bir vizyon bir gereklilik bir öncülük ister. Gerçekten de Türkiye gibi geli?mekte olan ülkeler de böyle zor i?leri ba?arabilmek ekip ister. Ekipte gerçekten inanmi? ve katki koyabilen refleksi yüksek potansiyele sahip.” Dedi.
Organik tarima geçmek kadar üretilen ürünün alim garantisinin olmasi gerekti?ini vurgulayan Prof.Dr.Metin Turan, Çaykur’un bu konuda üreticiler için büyük bir ?ans oldu?unu söyledi. Prof.Dr Turan; “Organik tarimda asil önemli olan ?ey bitki besleme, koruma ve mücadeledir. Şimdi bölgenin en önemli avantajlarindan birisi sizin hastalik etmenleri ile fazla mücadele ihtiyacinizin bulunmamasi bu dünyadaki çaylik alanlarindan bizim bölgemizdeki çaylik alanlarini en önemli ayirt edici noktalardan birisidir. Ancak organik tarimda bizim ülkemizde özellikle bu bölgede algi dahi yanli?lik ?u organik tarim yapan bütün üreticilerin kimyasal konvansiyonel tarima oranla ürününün çok dü?ük olmasi. Bu kabul edilebilir de?il. Yenidünya literatürüne bile ters. Neden çünkü organik tarimdan anladi?imiz ?ey sizin hiçbir girdi uygulamadan do?rudan, kendi haline birakmaniz gübre ilavesi yapmadan hiçbir mücadele veya islah i?lemi uygulamadan ürün almanin ürünün organik oldu?u anlamina gelmez. Organik gerçekten önemli strateji ister. Seçece?iniz bitki stratejik olmali, seçti?iniz ürün önemli olmali ve ürünün alim garantisinin olmasi çok önemli. Bu yönüyle bakti?inizda bütün avantajlar sizin lehinize en önemlisi de Çaykur gibi bu i?i benimseyen bu i?in önderli?ini yapan bir kurumun sizi himaye eden hamisi olan bir kurumun olmasi.” Dedi.
Toplantida bir konu?ma yapan Çaykur Genel Müdürü ?mdat Sütlüo?lu organik tarima geçerek hayirli bir i? yaptiklarini belirtti. Gelecek nesillerin hayirla bahsedeceklerini belirten Genel Müdür Sütlüo?lu; “Organik tarima geçerek hayirli bir i? yaptik. ?n?allah gelecek nesillerde bizden hayirla bahsedecekler. Tarihi bir süreç ya?iyoruz hep birlikte. Organik çayla beraber di?er ürünlerde organik hale geliyor. Bölgede ne üretiliyorsa hepsi organik oluyor. Balimiz, ya?imiz, peynirimiz, sebzemiz, meyvemiz her ne yeti?tirirsek organik oluyor. Organik ürünler Dünya’ da tercih edilen ürünlerdir. Bundan daha önemlisi ya?adi?imiz bu bölgede çocuklarimizin ve torunlarimizin ya?ayaca?i bu bölgede kimyasal gübrelerin yer alti sularini kirletti?ini, topra?i öldürdü?ünü, bitki, meyve, balik çe?itlerini ve miktarlarini azaltti?ini hepimiz biliyoruz. Meyve ve sebzelerimizin tatlarinin eskisi gibi olmadi?ini hepimiz biliyoruz. ?n?allah bu olumsuzluklarin hepsi Allah’in bir lütfudur organik tarima geçildi?i zaman hizli bir ?ekilde tabiat kendisini yeniliyor ve eski do?al haline kavu?uyor. “
Bölgede, organik uygulamada rekoltenin dü?tü?ü gibi yanli? bir algilamanin oldu?unu belirten Genel Müdür Sütlüo?lu, rekoltenin dü?mesinin sebebinin organi?e geçmenin aksine ürünün beslenmemesi oldu?unu söyledi. Genel Müdür Sütlüo?lu; “Organik uygulamaya geçerken yapmamiz gereken görevler var bunlari hep beraber yapmamiz gerekiyor. Ürün kaybinin organi?e geçince sanki uygulamadan kaynaklandi?i ?eklinde yanli? bir kani var. Aslinda rekoltenin dü?mesi topra?a gübre verilmemesinden kaynaklaniyor. Organi?e geçi?le ilgisi yok. Mutlaka gübre ile topra?i ve bitkiyi beslememiz gerekiyor. Tabi ki bu gübre organik gübre olacak. Tek fark kimyasal gübre yerine organik gübre kullanaca?iz.
Siz muhtarlarima te?ekkür ediyorum. Senoz Vadisine ben müte?ekkirim. Bu konuda bizi de yüreklendiriyorsunuz. Bizler de sizlere destek olmaya ve ma?dur etmemeye çali?iyoruz. ?stiyoruz ki hep beraber organik uygulamaya geçildi?i zaman rekoltede ciddi bir dü?ü? olmasin. Ne zaman olmaz? Toprak gübre ile beslendi?i zaman olmaz. Yapaca?imiz uygulamalarla beraber bu sen hep beraber bunu görelim. Ve Senoz vadimizde di?er bölgelere örnek olsun.
Topra?i kazmadan yapilan bir ziraat yok, onu biz icat ettik çayda. Çay hakikaten çok cömert bir bitki. Topra?i kazmak önemli topra?i kazmadan toprakla organik gübreyi bulu?turmadan çayin do?ru ve sa?likli beslenmesi mümkün de?il. Bunu yapmaya çali?iyoruz ama bir taraftan da üreticimizin de tutmasi lazim. Yani hep Devlet yapsin hep Çaykur yapsin yapamayiz bizimde gücümüz yetmez. Bu i?i hep birlikte yapmaliyiz ki sa?likli bir ?ekilde çay üretimine devam edelim.” Dedi.