HAYATI AKBAŞ
RİZE- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Artvin Valiliği tarafından Arhavi, Ardeşen ve Pazar ilçelerinde düzenlenen toplantılarda “Organik Çay Üretimine Geçiş Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı.
Organik gübre kullanımıyla ilgili vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen toplantıya Ak Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Öztürk, ÇAYKUR Çay İşletmeleri Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, ile ilçelerde görev yapan Kaymakam, Belediye Başkanları ile Tarım Müdürlüğü görevlileri ve vatandaşlar katıldı.
MÜSTEŞAR NUSRET YAZICI “ ÇAY ÜRETİCİLERİMİZ ASLA MAĞDUR EDİLMEYECEK”
İlçelerde konuşmasın yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı katılımcılara hitaben yapmış olduğu konuşmasında, “ bir devlet politikası olan bölgemizde Organik tarıma geçişte özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Faruk Çelik’in bilgisi dâhilinde çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Yazıcı “ Vatandaşlarımız özellikle de çay üreticilerimiz müsterih olsunlar kesinlikle mağdur olmayacaklar. Organik tarıma geçişle birlikte çay rekoltesi geçmiş yıla nazaran düşebilir fakat bakanlığımız bu konuda yapmış olduğu çalışmayla çay rekoltesi düşen üreticinin zararı devlet tarafından karşılanacaktır. Bu konuda paramızda var gücümüzde var. Mesela bir üreticimizin geçen yıl ki rekoltesi 5 ton iken, organik tarıma geçmesiyle bu 3 ton’a düşmüşse devlet o üreticimizin eksilen 2 ton ’unu ödeyecek. Böylece hiçbir zarar ziyan olmadan üreticimize desteği vermiş olacağız… Bu süreç üretici zamanla kendi rekoltesini elde edene kadar devam edecek. “ dedi.
İlçelerde gerçekleştirilen toplantılar Müsteşar Yazıcı’nın möderatörlüğünde devam etti. Soru – cevap şeklinde yapılan toplantıda Müsteşar Yazıcı ve konuşmacılar, vatandaşların sorduğu soruları dikkatle takip etti ve sorulara titizlikle cevap verdiler. Vatandaşların öncelikli tereddüdü ve kaygısı organik tarıma geçişle birlikte meydana gelebilecek olan zararın nasıl çözüleceği, devletin garantisinin olup olmadığı soruldu.
Özellikle Rize ve Artvin gibi doğal çevresi ve ekolojik dengesi bu kadar güzel olan bölgede kullanılan gübreden ötürü meydana gelen tahribatı önlemek adına devletin bu politikayı yürüttüğünü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyu bizzat takip ettiğini ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in nezdinde de konunun takip edildiğini belirtilirken bakanlık yetkilileri ve müsteşar Dr. Nusret Yazıcı üreticilere teknik konularda ve tereddütler noktasında açıklamada bulunuldu. “Önceden metrekareye 30 kg kullanılan gübrenin günümüzde 180 kg’ye ulaştığını belirten yetkililer, bunun zaman içerisinde tamamen toprağın verimsizleşmesine, kimyasal bir hal almasına sebep olacağını bilim adamları düzeyinde araştırılarak ortaya konduğu söylenmiştir. Bundan dolayı toprakta kanserojen ve kimyasal karışım oluşmuş, toprağın verimliliği düşmüş ve yağışla birlikte akarsu ve denize giden azotlu gübre karışımı atıklar balık hayatını ve doğal çevreyi de tehdit ettiği kesinlik kazanmıştır, dendi. Ardından Müsteşar Yazıcı, vatandaşın merak ettiği konularla ilgili açıklamalarda bulundu.