Rize-Pazar’da açılmış olan Pazar Kültür ve Sanat Evi, ülkemizde bir ilke imza atarak Rize Pazar’ın bütün köylerini kitap haline getiriyor. Seri halinde yayınlanan kitapların beşincisi hayata geçti. Seri tamamlandığında özel bir koleksiyon, kaynak eser olma özelliğini taşıyacak.
KALBİMİZİN KIYISINDAN HAYAT BULAN KİTAPLAR
“Kalbimizin Kıyısından” adı verilen kitap serisi kapsamında şimdiye kadar beş köyün kitabı kendi içinden çıkan yazarlar tarafından yazıldı: 1-Sapu’nun Ayak İzleri (Kadriye Müftüoğlu), 2-Bir Avuç Haçapit (İbrahim Karaca), 3-Carcivat Avlaşkimi (Recep Memişoğlu), 4-Kvakçe’den Beyaztaş’a, (Mustafa Korkmaz) ve 5-Lamgo’nun Öyküsü (Ahmet Şahinbaş).
KALBİMİZDEN GELEN SESLERE KULAK VERİN
Bu seri devam ederken, bölgeden beslenen edebi çalışmaları içeren ve “Kalbimizden Sesler” adını taşıyan bir başka seriye başlandı. Önce geçtiğimiz aylarda Yaşar Çelik imzasını taşıyan “Helun ile İbali” adlı öykü ve şiirler yayınlandı, en son ise Kadriye Müftüoğlu imzalı “Nana, Nusa, Nena” (Anne, Ses, Gelin) adlı, yaşanmış beş adet öyküden oluşan bir kitap hayata geçti. Kitabın ismi Lazca olsa da, içindeki öyküler Türkçe olarak kaleme alınmış.
KAPKARA BİR BULUT GİBİ ÇÖKEN KAPKARA HAYATLAR
Şair Yazar İbrahim Karaca Kadriye Müftüoğlu’nun “Nana, Nusa, Nena” (Anne, Ses, Gelin) kitabının yayınlanma sürecini şöyle anlatıyor: “Bu kitabın dosyasını benden önce okuyan Alper Taş arkadaşım ve köylüm, boğazının düğümlendiğini söylediğinde, “Amma duygusalsın” deyip gülmüştüm. Fakat dosyayı okumaya başladığımda, her öyküde benzer düğümlenmeleri fazlasıyla yaşadım. Bitirdiğimde bir sürü soru sordum kendime: “Bir kadın, bir insan, bütün bunları nasıl yaşar? Mümkün mü? Bu nasıl bir hayattır?” Dosyayı bitirdikten sonra sıra kapak düşünmeye geldiğinde, Kadriye’nin istediği fotoğrafın arkasına bütün amatörlüğümle bir bulut kolajladım. Çünkü bende kalan özet, Karadeniz’in doğusunda geçen beş ömür üstüne kapkara bir bulut gibi çöken kapkara hayatlardı”.
Bu eserlerin hayata geçmesiyle kalınmıyor ve her eser yayınlandığında Kadıköy’de bulunan Pazarlılar Birliği Derneği’nde düzenlenen buluşmalarla kitaplar tanıtılıyor. Yazarlara imza günleri düzenleniyor.
KALBİMİN KIYISINDAN KİTAP SERİSİ
Kalbimizin Kıyısından 1
SAPU’NUN AYAK İZLERİ KADRİYE MÜFTÜOĞLU
Sapu Köyü’e iki yoldan da gidilebildiği için, iki Sapu vardır: Boda Sari denilen yerden başlayıp yol boyu Papilat (Sessizdere) köyüne doğru uzanan Sapu 1 ve Bölge Trafikten yukarıya doğru çıkılan Sapu 2 köyünün Ardeşen tarafında, karşısında Sukita (Derebaşı) köyü yer alırken Pazar tarafında İlastas (Yemişli) köyü bulunmaktadır. Köy 2015 yılında mahalle olmuştur. Kadriye Müftüoğlu kitabında köyde iz bırakmış insanların hikâyelerini yarınlara taşıyor.
Kalbimizin Kıyısından 2
BİR AVUÇ HACAPİT İBRAHİM KARACA
Resmiyetteki adı Subaşı olsa da halk arasında geleneksel olarak Haçapit diye bilinen köy, sahile en yakın (9 km) Hemşinli köyüdür. Oldukça büyük bir köy olan Haçapit, birçok mahalleden meydana gelir. Üniversite öğrenimi görmüş insan oranı oldukça yüksek olan bu köyde, hayatın her alanında önemli yerler edinmiş çok sayıda isme rastlanır. İşte bu isimlerden biri olan İbrahim Karaca köyünün tarihine kültürüne gündelik hayatına ışık tutan bir esere imza attı.
Kalbimizin Kıyısından 3
CARCİVAT AVLAŞKİMİ RECEP MEMİŞOĞLU
Recep Memişoğlu eserinde Carcivat folkloru, kültürü, geleneğini ele almış. Carcivat’ın dünü ve bugünüyle doyumsuz bir yolculuğa çıkarmış. “Carcivat bizi çağırıyor; annelerimizin, dedelerimizin doğduğu evlerin avluları, suları her derde deva soğuk pınarlar bizi çağırıyor”.
Kalbimizin Kıyısından 4
KVAKÇE’DEN BEYAZTAŞ’A MUSTAFA KORKMAZ
Eski adı Kvakçe olan Beyaztaş Mahallesi, Pazar’ın yeni sayılabilecek yerleşim yerlerindendir. Ağırlıklı olarak Çamlıhemşin’in Kale-i Bala (Hisarcık / Kale) Köyü kökenlilerden oluşan Kvakçe, 1960’lı yılların sonunda yapılan halk oylamasıyla “Beyaztaş Mahallesi” adıyla şehir yönetimine katılmıştır. Mustafa Korkmaz bu kitabıyla Beyaztaş Mahallesi’nde yaşayanların kültürel değerlerinde, çokça hasretlik, gurbetlik kokan türkülerinde, manilerinde tarihi 1500’li yıllara kadar uzanan Kale-i Bâlâ’nın izlerini gözler önüne seriyor.
Kalbimizin Kıyısından 5
LAMGO’NUN ÖYKÜSÜ AHMET ŞAHİNBAŞ
Lamgo; Papatya (Papat), Ortayol (Meleskur) ve Elmalık (Kuzika) köyleriyle çevrilidir. Köyümüzde bir tarihi kale (Cixa) vardır, yeni ismi bu kaleden esinle “Yücehisar” olarak belirlenmiştir. Lamgo, geçmişinde ilk ve ortaokulu olan, bölgeye hizmet eden tarihi bir köydür. Köyün dere kenarında “Lamgoaltı” olarak bilinen yer, iki tane okulu, postanesi, fırını, demirci, tuhafiyeci, bakkal, berber, un mamulleri dükkânları, değirmenleri ve kahveleriyle o vadinin kültür başkenti olacak şekilde tarihe tanıklık etmiş bir yerdir. Ahmet Şahinbaş bu çalışması ile Lamgo’nun tarihini kültürünü iz bırakan isimlerinin gözler önüne sermiştir.
KALBİMİZDEN SESLER KİTAP SERİSİ
Kalbimizden Sesler 1
HELUN İLE İBALİ YAŞAR ÇELİK
"Dört Mevsim", "Gitmeyen Ayakların Yorgun Düşünceleri" ve "Yorgun" adlı üç adet şiir kitabı olan Yaşar Çelik’ın bu kitabı, baştan ayağa Hemşin kokuyor. "Helun ile İbali" ve "Sevelukli Çocuk" adlı roman tadında iki öykü, arkasından bir avuç "Saklı Şiir" yer alıyor. Yaşar Çelik kendisini şöyle analatıyor: "Bu adam sıradan bir demirci, gurbetçi, pastacı, ihtiyacı olana hizmetçi, yarı buçuk tulum çalan, iyi horon vuran, güzel türkü diyen bir Çamlıhemşinlidir. Şimdi ise bir yanı yatak bir yanı tekerlekli sandalye, tam 30 yıldan beri kendi düşünceleriyle cebelleşiyor. Her ne kadar Mikrunkavak'ta doğup okula gitmiş olsa da, babası sayesinde 'Lazlık' denilen 'Yağmurlu Mahalle'de oturmaktadır.
Kalbimizden Sesler 2
NANA NUSA NENA KADRİYE MÜFTÜOĞLU
Kadriye Müftüoğlu, bu çalışmasında yüreğe dokunan bir anlatımla coğrafyamızın yaşanmış kadın öykülerini aktarmaktadır. Kitapta, “bir insan, bir kadın bunca şeyi nasıl yaşar, neden yaşar, bir hayat neden böyle yaşanır” sorularını sordurtan ve her biri yüzünüze en az diğeri kadar bir şiddetle çarpan öyküler yer almaktadır.
Not: Bu yazıyı hazırlarken bilgilerinden yaralandığım İbrahim Karaca ve her kitabın yayınlandığı haberini bir müjde gibi aldığım Alper Taş ağabeylerime, Pazarlılar Birliği Derneği Başkanı Mustafa Atar’a ve emeği geçen herkese teşekkürler…
Fatih Sultan KAR / İST.