• 23 Kasım 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    23 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

PEPEÇURA ZAMANI

-Bölgemizde yetişen ve Kara üzüm olarak bilinen üzümlerin toplanması ile birlikte köylerde kazanlar kurularak pepeçura yapımına başlandı.

PEPEÇURA ZAMANI

RİZE: Bölgemizde yetişen ve asmalarla birlikte ağaç ve evlerin çatılarına kadar uzanan Kara üzüm hasadı ile birlikte bölgenin ayrı bir tatlısı olan Pepeçura yapımına başlandı.

     Tarih boyunca bölgemizde meyve olarak sofralarımızda yiyecek olarak kullandığımız kara üzüm hasadı köylerimizde başladı. Köylerde ağaçların tepelerine kadar uzanan, özel ağ ve çatılara kadar uzatılan Asmalardan toplanan kara üzüm hasadı köy ve mahallelerde başladı.

     Üzümler itina ile toplanarak büyük kaplara konulup yıkandıktan sonra özel çizmelerle ezilip suyu özel filtreler ile kaplara akıtıldıktan sonra yakılan büyük ateşler üzerine oturtulan dev kazanlara kaynatılması ile oluşturulan pepeçura Rizelilerin kış boyunca yiyeceği tatlı olarak sofralarda yer alıyor.

     Köy ve mahallelerde toplanan üzümleri pepeçura için hazırlayan vatandaşlar “ Kara üzüm yıllardır bizim soframızdan eksik olmaz, fazlalıklarını ise pepeçura yaparak özel kaplarda saklıyoruz, kış boyunca sofralarımızda tatlı olarak yer alıyor” dediler.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE