Anzer Bali Kooperatifi Ba?kan Yardimcisi ve 7 Nisan tarihinde yapilacak olan Rize Aricilar Birli?i Kongresi’nde ba?kan adayi olan Şaban Hapelo?lu, piyasada bol miktarda sahte bal bulundu?unu belirterek tüketicileri dikkat etmeleri konusunda uyardi.
Hapelo?lu konu?masinda, Türkiye’nin bal üretiminde Dünya siralamasinda 4. Sirada yer aldi?ini hatirlatarak, “Ülkemizde ise Rize bal üretiminde önemli bir yerdedir. Ancak kar?ila?ti?imiz en büyük sorun üretti?imiz ballari hak etti?i de?erde satamamamizdir. Artik sal alicilari ile gerçek bal üreticilerini hiçbir ?üpheye yer birakmayacak ?ekilde kendi markamizda bulu?turmak istiyoruz.”dedi.
Hapelo?lu, tüketicilerin dü?ük fiyatlarda satilan ballara dikkat etmesi gerekti?ini belirterek, “Bir kilo balin ortalama üretim maliyeti bellidir. Piyasada üretim maliyetinin çok çok altinda ballar satilmaktadir. Bunlarin gerçek bal olmasi mümkün de?ildir. Yapilan laboratuar analizlerinde de bunlarin hiçbir ari müdahalesi olmadan kimyasal müdahalelerle elde edilen sahte ballar oldu?u ortaya çikmi?tir. Sa?lik bulmak için satin alinarak tüketilen bu ürünlerin kansere de neden olabilece?i anla?ilmi?tir. Son yillarda özellikle Gürcistan ve ?ran’dan yo?un bir ?ekilde yurdumuza kaçak bal giri?i yapilmaktadir. Bu ballarin men?ei belli de?ildir. ?nsan sa?li?inin korunmasi açisindan hükümetimizden giri? ve çiki?larin daha siki denetlenmesini talep ediyoruz” dedi.
KAL?TEL? BAL DONAR
Hapelo?lu açiklamalarinda halk arasinda yanli? bilinen bir uygulamayi da açikli?a kavu?turarak donan balin kalitesiz de?il aksine yüksek kaliteli bal oldu?unu söyledi. Hapelo?lu, “Donan ballarin ?eker onari yüksek kalitesiz bal oldu?u dü?ünülür. Bunun tam aksine içinde yüksek polen bulunan ballar donar. Yani kaliteli ballar donar. Ama bu her kaliteli balin donaca?i anlamina gelmez. Bazi bitkilerden elde edilen ballarda donma hiç gözlenmez. Ancak donarak tereya?i görünümü elde eden ballar gönül rahatli?i içinde tüketile bilir. Bu ballarin yüksek isida eritilerek tüketilmesi de yanli? bir uygulamadir. Bal 35 derecinin üzerindeki isida özelli?ini kaybeder. ?çindeki polenler yanarak protein de?erini yitirir. Donan bali eritmeden ka?ik ile yiyerek tüketmek en do?rusudur” dedi.
Hapelo?lu ayrica 7 Nisan tarihinde gerçekle?mesi planlanan Rize Aricilar Birli?i Kongresi’nde ba?kanli?a aday oldu?unu hatirlatarak birlik üyelerinden destek istedi.