Esin BAYRAK
RİZE: Ziraat Çay bahçesinde 2021 Yaş çay kampanyasını değerlendiren Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alım kurum olarak üreticiyi mağdur etmemeye çalıştıklarını söyledi.
Sabah kahvaltısının ardından Ziraat Çay bahçesinde 2021 yılı hakkında bilgi veren Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alım toplantıya Genel Müdür yardımcıları ve daire başkanları ile birlikte katıldı.
Genel Müdür Yusuf Ziya Alım açıklamasında 2021 yılının tarihte rekor yılı olduğunu belirterek “ Bir ve ikinci sürgün 30 gün sürdü, 3 üncü sürgün havaların iyi gitmemesi ile birlikte 55 gün sürdü ve üreticimizin talepleri doğrultusunda 17 Mayıs tarihinde açtığımız kampanyayı 24 Ekim de kapattık” dedi.
Genel Müdür Yusuf Ziya Alım yaş çay kampanyası döneminde 12730 kişinin memur ve işçi olarak kurumda çalıştığını belirterek “ Her yıl emekli olanların yerine yeni işçiler almaktayız, kurum olarak bugüne kadar 119 bin ton kuru çay satışı gerçekleştirdik, hedefimiz yılsonuna kadar 150 bin ton seviyesine ulaşmak, ülke genelinde 280 bin ton dolayında kuru çay tüketimi yapılmakta ve biz bunun 150 bin tonunu karşılama arzusundayız. Beyaz çay olarak ise bu yıl 266 kilo beyaz çay aldık, havaların iyi gitmemesi ile rekor düştü” dedi.
Ödemeler yapılacak
Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alım Eylül ayında 199 bin ton yaş çay yaprağı aldıklarını ve bunun karşılığında üreticiye Perşembe ve Cuma günü olmak üzere 777 milyon TL ödeneceğini belirterek “ Organik ile birlikte 800 Milyon TL ödememiz olacak” dedi.
Çay pazarını genişletmek istiyoruz
Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alım katıldıkları yurt dışı fuarlarında Dubai, Rusya ve Almanya da çay satışı çalışmalarının sürdüğünü belirterek “ Bunların yanında İspanya, Gürcistan, Azerbaycan, Özbekistan, Romanya, Kuveyt, İngiltere, Tunus ve bazı ülkelere kuru çay satışı yapma çalışmalarımız devam ediyor. 100 çeşit dolayında çayımız var ve 15-16 Kasım tarihleri arasında Diyarbakır da yapılacak olan Mezopotamya Hurme gününe katılacağız ve burada ki mağazamızın açılışını yapacağız” dedi.
Yeni ürünler çıkartmaya devam ettiklerini belirten Alım “ Diyarbakır, Farabi ve Ayasofya ve bazı çeşit ürünler çıkartmaya devam edeceğiz” dedi.
7 de bir budama çalışmalarının gelecek sezon başlayacağını belirten Alım “ Bu sayede rekoltenin düşmesini bekliyoruz. Yeni çay bahçeleri eklenmekte ve üreticiler yeni alanlar açmakta, bu sayede rekolte yükselmekte, birkaç yıl önce 650 bin ton olan üretim şimdi ise 860 bin ton seviyesine çıktı, bu da gelecekte çayın çok daha fazla üretimi demektir” dedi.
İkizdere de yeni çay fabrikası yapımı çalışmalarının sürdüğünü belirten Alım “ Burada yeni bir alan bulduk, bu alan İkizdere yolu üzerinde ve turizm açısından önemli, bu alanın alımı için çalışmalarımız var” dedi.
Çay ağırlığı Rize de
2021 Yılı içinde 600 bin ton yaş çay Rize de üretildiğini ve 2 Milyar 461 milyon bedel ile ilk sırada yer aldığını belirten Alım “ 148 bin ton Trabzon ve bedeli 576 milyon, Artvin 100 bin ton bedeli 390 milyon, 10 bin ton Giresun ve bedeli 39 milyon olmak üzere bölgemize 3 Milyar 460 milyon bir ürün bedeli ödemiş oluyoruz” dedi.
Kalite önemli
Çay da kalitenin yakalanması için üreticilerin bahçede dikkat etmesi gerektiğini belirterek “ Maalesef üreticimiz çay bezlerini açmadan ve çay bahçelerinde yeşil yaprak bırakmadan çay hasadı yapmaktalar, bu da kaliteyi bozmakta” dedi.