Günümüzde 68 ortaklı Rizespor Futbol Yatırımları Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi üzerinden faaliyetlerini yürüten Rizespor’un kuruluşunun temel amacı bir kesimi, bir siyasi görüşü veya bir grubu temsil değil Rize şehrinin tamamını kapsayacak şehirle bütünleşecek Rize ile özdeşleşecek bir kulüp olmasıydı.
KURULUŞ HİKÂYELERİ ANLATMAKLA BİTMEZ
Yola çıkışın bir de yaşanmış bir hikâyesi vardır. 1950’lı yılların Rize’sinde amatör olarak faaliyet gösteren kulüplerin lokalleri cemiyet hayatının önde gelen mekânlarıydı. Bir gün Güneşspor’un lokalinde Rize ilinin saygın isimlerinden İsmet Bilsel, Atıf Taviloğlu, Muharrem Kürkçü ve Yılmaz Arayıcı ile oturuyorlardı. Bilsel, Taviloğlu ve Kürkçü Güneşspor, Yılmaz Arayıcı Fener Gençlik Kulübü’nde yer alıyordu. Yanlarına lokalin görevlisi gelip Arayıcı’ya “Siz üye değilsiniz. Burada oturamazsınız” diyor. Bilsel, Kürkçü ve Taviloğlu her ne kadar “Kendisi bizim arkadaşımız misafirimizdir” deseler de “Hayır, oturamaz” diyor başka bir şey demiyordu. Üç arkadaş aynı ada “hep beraber gidiyoruz” deyip Yılmaz Arayıcı ile birlikte kendi kulüplerinin lokalinden kalkıyorlar. İşte o kalkış Rizespor’un kuruluş düşüncesinin ilk basamağı oluyor. Rize ilinin tamamını kapsayacak bir kulübünün kuruluşunun ilk fitili ateşlenmişti.
ATIF TAVİLOĞLU’NUN ÖRNEK HAREKETİ
Rizespor’un kuruluşu çok özverili çabalar sonucu gerçekleşmişti. 1953 yılının Rize’sinde, şehrin önde gelen tüccar ve eski futbolcularından Atıf Taviloğlu ve Muharrem Kürkçü, yakın çevresi ile bir araya gelip Rize vilayetinin adını taşıyacak yeni bir kulüp kurmak üzere; Belediye-Taksi durağı meydanında bulunan binadaki lokalde toplanmışlardı. Rize’de yaşam koşulları malumdu. Para yoktu. Hatta eskilerin deyimiyle “Kıtlık” vardı. Kuruluş masrafları nasıl karşılanacak, Kulüp nasıl yaşatılacaktı. Herkesin kafasından bu sorular geçiyordu. Atıf Tavıloğlu bir ara toplantı salonundan ayrıldı. Bir süre sonra elinde Gülbahar (Haldoz) mahallesindeki bahçesinden söküp getirdiği bir limon fidanı ile girdi salona ve geliri kuruluş için kulübe bırakılmak üzere limon fidanının sembolik olarak açık artırmaya çıkarılmasını önerdi. Öneri oy birliği ile kabul gördü ve o zamanki para ile 30 Lira toplandı.
RİZESPOR’UN 2 NOLU KURUCUSU
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yurdu kurtarmak için Samsun’a ayak bastığı anlamlı günün 34. yıldönümü olan 19 Mayıs 1953 tarihi Rizespor’un kuruluş günü olarak kararlaştırılıyordu. 27 Nisan ile 30 Nisan tarihleri arasında Rize Gazetesi’nde yayınlanan Rizespor ve Gençlik Kulübü Nizamnamesi’nde; Manifaturacı Yakup Temizel 1, Manifaturacı Atıf Taviloğlu 2, Manifaturacı İsmet Bilsel 3, Defterdar Yaşar Dömlekçioğlu 4 ve Muharrem Kürkçü 5’nolu kurucu olarak yer alıyordu.
İLKLERE İMZA ATARDI
1930 yılında Ahmet Taviloğlu’nun dördüncü çocuğu olarak Rize’de doğdu. Eğitim hayatını Rize ve İstanbul’da tamamladı. Askerlik görevini Trabzon’da yerine getirdikten hemen sonra evlendi. Altı çocuk babasıydı. Rizespor’u evinin bahçesinden söküp getirdiği limon fidanını açık artırmada elde etiği 30 lira ile üç arkadaşıyla birlikte kurdu. Girişimci bir kişiliğe sahipti. Yaşamı boyuncu çeşitli iş alanlarında faaliyet gösterdi. Rize’de ilklere imza attı. Rize ilinde ilk hazır giyim mağazasını (1954-55) o açtı. Nalburluk ve fidecilik yaptı. Rize’de il tavuk çiftliğinin (1983-84) kuruluşunu gerçekleştirdi.
Ömrünün son dönemlerinde yaşlılığa bağlı hastalıklarla mücadele etti. 2002 yılında 72 yaşında aramızdan ayrıldı. Rahmetle anıyorum.
Fatih Sultan KAR / İST.