• 23 Kasım 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    23 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

RTEÜ 44 BASAMAK YÜKSELDİ

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesindeki University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı Dünyanın En İyi İlk 3 bin Üniversitesini yayımladı.

RTEÜ 44 BASAMAK YÜKSELDİ

RTEÜ BASIN

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ), önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da yükselişini sürdürmeye ve uluslararası görünürlüğünü artırmaya devam ederek 44 basamak yükselmiş ve dünyanın en iyi ilk 3 bin üniversitesi arasına girme başarısını gösterdi.

Dünyanın en iyi ilk 3 bin üniversitesinin yer aldığı listeye Türkiye’den 112 üniversite girebildi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ), 2021-2022 dünya üniversiteleri sıralamasında Türkiye’den listeye girme başarısı gösteren 112 üniversite arasında 61, sırada yer almdi.

Bilimsel üretkenlik ve akademik ürünlerin kalitesi dikkate alınan dünya sıralamasında, makale ve atıf puanları hesapları hesaplanıyor ve toplam bilimsel doküman sayısı, toplam yayın etkisi, toplam atıf etkisi ve uluslararası iş birliği alanlarındaki performansı değerlendiriliyor.

Dünyanın en iyi 3 bin üniversitesinin yer aldığı listede Üniversitemiz, bir önceki yıl 2 bin 168. sırada iken bu dönemde 44 basamak birden yükselerek dünyanın en iyi 2 bin 124. üniversitesi oldu. Üniversitemizin toplam puanı da bir önceki yıl 139,62 iken, bu dönemde puanı 160,05’e yükseldi.

URAP Dünya Sıralaması

URAP dünya sıralamasında, 2019 yılı makale sayısı (yüzde 21) ile 2015-2019 yılları arasındaki atıf sayısı (yüzde 21), toplam bilimsel doküman sayısı (yüzde 10), toplam yayın etkisi (AIT) (yüzde 18), toplam atıf etkisi (CIT) (yüzde 15) ve uluslararası iş birliği (yüzde 15) göstergeleri kullanılmakta.  Makale ve atıf puanları hesaplanırken sadece etki değeri yüksek olan dergilerdeki makaleler (üst yüzde 75’lik dilim (Q1, Q2, Q3) sıralamaya dâhil edildi. Etki değeri en düşük olan son yüzde 25’lik dilime (Q4) giren dergilerdeki makaleler ile etki değeri sıfır veya henüz belirlenmemiş olan dergilerdeki makaleler bu sıralamada değerlendirme dışında bırakılmış. Toplam bilimsel doküman, AIT (Toplam Yayın Etkisi) ve CIT (Toplam Atıf Etkisi) göstergeleri için puanların hesaplanmasında ise her üniversitenin tüm makale ve diğer dokümanları değerlendirmeye alınmış. Son iki yıl için üniversiteler arasında en fazla bilimsel makale yayımlamış olan 3 bin üniversite belirlenmiş ve URAP göstergelerine göre puanlanıp sıralandi. URAP’ın dünya sıralamasında yer alan 3 bin yükseköğretim kurumu, dünyadaki yükseköğretim kurumlarının yaklaşık yüzde 15’ini temsil etmekte.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE