• 22 Kasım 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    22 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

RTSO ve Erzurum TSO kardeş oda oldular

Rize Ticaret ve Sanayi Odası ile Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası, Ortak Meclis Toplantısı ve ‘Basra Körfezi’nden Türkiye’ye Kalkınma Yolu Projesi’ Bilgilendirme ve Ortak Basın Açıklaması programı düzenledi ve Kardeş Oda Protokolü imzaladı.

RTSO ve Erzurum TSO kardeş oda oldular

HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Oda ve Borsaları ziyareti kapsamında Erzurum’a gelen, Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Aziz Karamehmetoğlu başkanlığındaki Rize TSO heyeti ilk olarak ETSO’yu ziyaret etti. Rize TSO heyetini ETSO’da Meclis Başkanı Gökhan Yılmaz, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Kılıç, Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri karşıladı. Yönetim Kurulu Salonu’nda gerçekleşen ziyarette iki heyet üyelerinin tanışmalarının ardından konuşan ETSO Meclis Başkanı Gökhan Yılmaz, Rize TSO heyetini Erzurum’da ağılamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki şehrin iş dünyası arasındaki ilişkileri daha üst seviyelere çıkarmak için gayret gösterecekleri vurguladı.

ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Kılıç ise, Erzurum TSO ve Rize TSO’nun geçmiş yıllarda da önemli çalışmaları birlikte yürüttüğünü kaydederek, “Rize’nin değerli iş insanlarını şehrimizde görmek bizi ziyadesiyle memnun etti. İnşallah önümüzdeki dönemde bu çalışmalarımıza yenilerini eklemek için daha yoğun bir çabanın içerisinde olacağız. Birlikte düzenleyeceğimiz bu ve benzeri toplantıların, şehirlerimizin kalkınması ve gelişmesi adına yapılacak çok önemli çalışmalar olduğuna yürekten inanıyorum” dedi.

PROJENİN BAŞLANGIÇ NOKTASI; BASRA FAW LİMANI

Kılıç Konuşmasında, “Rize Ticaret ve Sanayi Odamız ile istişarede bulunduğumuz “Kalkınma Yolu Projesi’nin güvenli bir şekilde gerçekleşmesi ve iki Oda arasındaki ilişkilerimizi daha da üst seviyelere çıkarma konusunda kararlıyız” ifadelerini kullanan ETSO Başkan Vekili Serhat Kılıç, “ ‘Yeni İpek Yolu’ olarak tanımlanan “Kalkınma Yolu Projesi”, 1200 kilometrelik demiryolu ve otoyol ile Türkiye’yi Basra Körfezi’ndeki Faw limanına bağlayacaktır. Bu güzergâh; Irak’ın önemli şehirlerinden geçtikten sonra Türkiye ve Suriye’nin temas noktasından ülkemize girecektir. Güzergahın birinci rotası Mersin Limanı ile Akdeniz hattından geçerek, Güney Avrupa’ya bağlanacak. İkinci rotası ise Karadeniz’deki 15.000 groston kapasiteli Trabzon ve 60.000 groston kapasiteli Rize-İyidere Limanı’ndan Doğu Avrupa’ya devam etmesi planlanmaktadır.” dedi.

KARAMEHMETOĞLU; “BÖLGELERİMİZ CAZİBE MERKEZİ OLMA YOLUNDA”

‘Basra Körfezi’nden Türkiye’ye Kalkınma Yolu Projesi’yle ilgili gündeme gelen ulaşım projelerinin ülkenin önemli projeleri olduğunu ifade eden Karamehmetoğlu, “Bunlar ülkemizin dolayısıyla bu güzergahın önemli projeleri. İnşallah kısa zamanda bu projeler gerçekleştiği zaman Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en stratejik noktasında olacağız. Bölgelerimiz bir cazibe merkezi olma yolunda. Bir an önce her iki şehrimiz için büyük önem taşıyan OSB projelerinin tamamlanması gerekiyor. Her ne kadar dönemsel sıkıntılar yaşansa da Türkiye’de sanayicimizin, imalatçımızın, üyelerimizin yatırım iştahı devam ediyor. Bu da gerçekten sevindirici bir durum… İnşallah böyle de devam eder diye de ümit ediyoruz” diye konuştu.

“RİZE VE ERZURUM POTANSİYELLERİNİ İYİ DEĞERLENDİRMELİ”

Açıklanan kısa ve orta vadeli programlara baktığımızda ağırlıklı olarak ihracat odaklı bir durum söz konusu…” diyen Karamehmetoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; “Rize’nin ihracat rakamlarına baktığımız zaman Erzurum’dan fazla ama aslında bu rakamlar ne Erzurum ne de Rize için yeterli olmadığını düşünüyoruz. Rize ve Erzurum potansiyellerini çok daha iyi değerlendirmeli. 1983/84 yıllarında Türkiye’nin ihracatı 2 milyar 600 milyon dolarken Erzurum’un ihracatının 400 milyon doların üzerindeydi. Erzurum’un bu potansiyeline yeniden kavuşması gerekiyor. İllerimizin sermaye yapıları belli… Bölgelerimize yerli yatırımcılarımızın yanı sıra yabancı yatırımcıları da çekmek zorundayız. Yabancı yatırımcı bir yere gideceği zaman o şehirde muhatap olacağı kurumların arasındaki uyuma çok büyük önem veriyor. Özellikle yabancı yatırımcılar üniversite-sanayi işbirliğinin güçlü tesis edildiği şehirleri tercih ediyor. Bu sebeple şehirlerimizdeki üniversitelerle olan bağımızı daha güçlü kılmalı ve ortak projeler yürütmek zorundayız” dedi.

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE