RİZE: 2006 Yılında liman yolu ile Rusya”ya ardından Gürcistan dan alınan fidanlar ile Karadeniz”e giren Ricania bölgeyi kendine mesken etti.
Bölgeyi tehdit altında alan Ricania ( Kelebek) bitkilere vermeye başladığı zararın ardından şimdi de Çay bahçelerini etkisi altına almaya başladı. 2006 yılında Rusya limanlarına giren ardından Gürcistan”da yayılmaya başlayan ve Karadeniz”e getirilen meyve fidanları ile bölgeye giren Ricania 11 yılda bölgeyi etkisi altına aldı. Genellikle bitki gövdelerine yumurta yerleştirerek gövde içinde yerleşen ve görülmeyen Kelebekler Ağustos ayında hızlı bir şekilde yayılmaya ve tarım alanları ile çay alanlarına yayılmaya başlıyorlar.
Hızla yayılıyor
Önceki yıllarda Artvin sahil kesimleri ile Rize sahil kesimlerinde etkili olan ve mücadele gereği düşünülmeyen Kelebek türü bitki saplarına yerleşerek bitki saplarından beslenerek bitkilerin kurumasına neden olmaktalar, üreme dönemlerinde ise hızlı bir şekilde üreyen Kelebek türü tüm meyve ve sebzeler ile çay”a zarar vermeye başladı.
Karadeniz bölgesinde hızlı bir şekilde yayılan ve Giresun”a kadar uzanan Ricania Çay bitkisini de etkisi altına alması ile çay bahçelerinin kızarmasına neden olmaya başladı.
Araştırmalar başladı
Rize Tarım il Müdürlüğünün başlattığı çalışmalarda çeşitli üniversiteler ile iş birliği yapılırken Samsun Zirai Mücadele Araştırma Müdürlüğü ile ortak hareket başlatıldı. İzmir Bornova Üniversitesi Zirai Mücadele araştırma enstitüsü, Artvin Çoruh Üniversitesi, Giresun Fındık araştırma Enstitüsü , Çay araştırma Enstitüsü ve Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enst. Müdürlüğü mücadele konusunda çalışmalarını sürdürüyor.
İki seçenek üzerinde duruluyor
Bölgede hızla yayılan ve bir çok üniversite ile uluslar arası üniversitelerin de görüşlerinin alındığı mücadele konusunda iki yol tercih ediliyor. Bölgede çay ve diğer bitkiler üzerinde görülen ve hızlı bir şekilde üreyen Ricania ( Kelebek) için yeni parazitlerin bulunması gündeme geliyor. Kelebekleri yok edecek parazitler üzerinde çalışılırken başka bir zararlının ortaya çıkmamasına dikkat ediliyor.
Zirai mücadele zor
Organik tarıma geçiş döneminde zirai mücadelenin gündeme gelmemesi düşünülürken bitki gövdelerinde saklanan ve burada kuluçkaları bulunan kelebek in zirai mücadeleden fazla etkilenmeyeceği düşünülmekte. Bölge halkının mücadeleden etkilenmemesi için yoğun bir çalışma içinde bulunulmakta. Hedef zararlı üzerinde izole edilebilecek olası bu organizmaların etkinlikleri araştırılarak en etkililerin kitlesel üretime hedef zararlıya mücadelesinde kullanılması hedeflenmekte. Ricania Simülans a karşı bölgede bulunan bazı bitki ve yabancı otlardan elde edilecek bitkisel ekstraktların etkinliklerinin araştırılması projesi gündeme getirildi.
Son durum
Enstitüler yaptıkları çalışmalarda sahalardan alınan materyaller toplanarak denemeler yapıldı, bazı bitki ekstrakları ile zararlı üzerinde denemeler yapıldı, sonuç verenleri var olmakla birlikte çiftçi koşullarına uygulanma aşamasına henüz gelinmedi.