Çileli geçen çay tarihinde Çay üreticileri zaman zaman tepkilerini göstermek için çay bezlerini ÇAYKUR önünde ve Gündoğdu’da yola dökerek ÇAYKUR’u protesto etmişti.
Esin BAYRAK
RİZE: Çay tarihinde sıkıntıların bitmediği dönemlerde çay üreticisi ÇAYKUR tarafından alınamayan çaylarını yollara döktükleri gibi ürün bedellerini alamayacakları özel sektörlere itilmişti.
Çay üreticisi 6-7 yıl öncesinde sıkıntılar yaşadığı dönemlerde topladığı ürünü ÇAYKUR’a satamadığı gibi özel sektörün de tarih vermeden aldığı ürünler ile birlikte üretici mağdur ediliyordu.
Zaman zaman gerginliklerin yaşandığı çay alım yerlerinde çay üreticisi veremediği ürün için siyasileri arayarak yardım istemelerine rağmen bir türlü istedikleri sonuçları alamıyorlardı.
Çay ürününün işleme kapasitesinin üzerinde toplanması ile birlikte ÇAYKUR günlük alımlarda 6 bin 500 tonun üzerine çıkamayarak işleme kapasitesini aşamadığı gibi özel sektör de nazlanarak çay alıyor ve üreticinin elinde ki çay çürümeye terk ediliyordu.
Gerginlikler yaşandı
Çay üreticisinin çay verememesi üzerine bazı STK’lar öncülüğünde çay üreticisi ÇAYKUR önünde çay dökerek tepkisini gösterdikleri gibi, çeşitli yerlerde yol kapatma eylemleri ile üretici tepkisini dile getiriyordu. Çay alım merkezlerinde ise oluşan uzun kuyruklar ÇAYKUR’u zor duruma soktuğu gibi üreticide sinirden geriliyordu.
Sütlüoğlu ile huzur geldi
ÇAYKUR Genel Müdürlüğüne atanan İmdat Sütlüoğlu çayda yeni reformlara imza attı. Üreticiyi takvime bağlayarak gün belirlemesini sağladı. Ardından fabrikalarda ki kapasiteyi artırmaya giden Sütlüoğlu son 4 yılda kapasiteyi yüzde 50 artırarak özel sektörü de dizayn etmeyi başardı.