Tufan KULELİ
Rize İl Sağlık Müdürlüğünce kanserde erken teşhisin önemi ve farkındalığının vurgulanması amacıyla il merkezi ve ilçelerimizde KETEM personelleri tarafından hem hastanelerimizde hem de diğer sağlık tesislerimizde eğitim ve farkındalık faaliyetleri yapılarak, tarama grubunda olan vatandaşlarımızın ücretsiz kanser taramalarını yapıldı.
Ayrıca 4 Şubat günü Rize Şimal AVM' de KETEM ekibi tarafından stant açılarak alışveriş merkezini ziyarete gelen kişilere kanser taramaları ve kanserde erken teşhisin önemi hakkında bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır. 4 Şubat gecesi ise Rize Çay Çarşısı'nda bulunan çay bardağı dünya kanser gününün sembolik rengi olan mor renkle ışıklandırılarak farkındalık oluşturulması hedeflendi.
Kanser konusunda farkındalığı ve eğitimi artırarak her yıl milyonlarca önlenebilir ölümün önüne geçmeyi amaçlanmakta. Her bireyin kanserle olan mücadelesinin farklı ve benzersiz olduğu, ancak bu benzersizliklerin aslında birleştirici bir güce sahip olduğu, Kanser hem dünyada hem ülkemizde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Dünyada ve ülkemizde yaklaşık her 6 ölümden birinin, kanser nedeniyle gerçekleştiği görülmekte. En sık görülen kanser türleri sırası ile akciğer, meme, kolorektal, prostat, mide olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kanser türleri ülkemizde de ilk sıralarda yer almaktadır. Türkiye Kanser İstatistikleri Raporuna göre, bir yıl içerisinde 223 bin kişiye kanser tanısı konulmuş.
Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama programında, Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapılmakta, 2 yılda bir mamografi çekilmekte. Rahim ağzı kanseri taraması; 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ile yapılmakta. Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapılmakta, 10 yılda birde kolonoskopi önerilmekte.
Tarama sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunan kişiler Teşhis Merkezi olarak belirlenmiş olan ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilmekte ve ileri tetkikleri yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yapılmakta.
Kanser Taramaları Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri(TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM)ücretsiz olarak yapılmakta.