'Enflasyonla Topyekün Mücadele' programına destek kapsamında hazırlanan protokole; Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy, Fırıncılar Odası Başkanı Refik Kumbasar ve Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu imza attı. Rize’de ekmek fiyatı, imzalanan protokolle 300 gramı 1.50 TL olarak yıl sonuna kadar satılmasına karar verildi. Bu tarihinden itibaren 250 gram ekmeğin fiyatı 1.50 TL'den satılacak.
Hazırlanan protokolde: “5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 62. maddesi 2. fıkrası ile Esnaf Sanatkarlar tarafından üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri hakkında yönetmeliğin 6. maddesi 1. fıkrası gereğince ekmek fiyatlarını görüşmek üzere Rize Esnaf ve Sanatkarlar Birliği'nde toplandık. Rize Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği 260 gram ekmeğin 1.50 TL olarak belirlenmesine ilişkin komisyon kararının 25.09.2018 tarihinde itibaren uygulanacağı, 24.09.2018 tarihli 277 sayılı yazıyla valiliğimize bildirmiştir; ancak Ticaret Bakanlığının 01.10.2018 tarih ve sayılı görüş yasasında belirttiği üzere ekmeğin kilogram fiyatının 5 TL'nin üstünde belirleyerek Ticaret Bakanlığına görüş gönderen odalara, ekmek fiyatları tarifleri belirlenirken ekmeğin maliyet unsurları ile tüketicinin ihtiyaç unsurları ve alım gücü arasında sağlıklı bir dengenin kurulması gerektiği, ayrıca ülke genelinde diğer odalar tarafından belirlenen tarifelerde ekmeğin kilogram fiyatının 5 TL veya 5 TL'nin altında belirlediği unsurların göz önüne alınarak, konunun tekrar ele alınacağı bildirildiğinden, taraflar arasında yapılan müzakereler neticesinde 29.10.2018 tarihi itibariyle 300 gram ekmeğin 1.50 TL olarak 31.12.2018 tarihine kadar devamına ve 01.01.2019 tarihinden itibaren 250 gram ekmeğin 1.50 TL'den satılması teklifinin bakanlığa sunulması konusu karara bağlanmıştır.” ifadelerine yer verildi.
Kumbasar: girdilerimize yüzde 40 oranında zam geldi
Rize Fırıncılar Odası Başkanı Refik Kumbasar, 24 Haziran tarihinde başlayan ve hala daha devam eden ekonomik krize dikkat çekerek: “Doların artmasıyla bunu fırsat bilen uncular, bir gece de un çuval fiyatlarına 50 TL zam yaptılar. Ekmek üretiminin ana maddesi undur. Unun yanında devletimiz elektriğe, doğal gaza yüzde 40-50 civarında zam yaptı. Diğer girdi maddeleri olan kömür, mayaya da zam geldi ve totalde üretimimize yüzde 40 oranında zam yapıldı. 5362 sayılı kanunun 2. maddesinde belirtildiği gibi dilekçemizi verip esnaf odalarından kısa sürede zam alabiliyorduk; ancak son yapılan yönetmelik değişiklikleri ile federasyonun ve bakanlığın iznini ve görüşünü almamız gerekiyor. Bundan dolayı Rize'de de bir komisyon kurulması gerekiyordu. Bir gecede gelen bu zamlarla birlikte zaten sermayesi olmayan, deposunda unu olmayan uncular ve fırıncılar bundan anında etkilendi. Biz bu fiyatı alana kadar aşağı yukarı 2 ay ekmeği aynı fiyattan satmak zorunda kaldık. Bakanlık 5 TL ve 5 TL'nin üzerinde olmaması yönünde bir görüş açıkladı. Kanuna göre aslında son ve nihai yetki esnaf odalarına aittir ve esnaf odaları birliği de haklı olduğumuzu görerek bir karar aldı ve bu kararı süreç içerisinde belediyeye ve valiliğe bildirdi.” dedi.
'fırıncı esnafı zor durumdadır'
Bakanlıklar tarafından 'Enflasyon Topyekün Mücadele' kararı çıkartıldığına dikkat çeken Kumbasar; “Fırıncıları gerçekten gözden çıkardılar ve bütün bedeli fırıncılara yüklediler. Enflasyonla mücadele etmeye biz de varız. Devletimiz bir zorluk içerisindeyse elimizi bizde taşın altına koyarız ama bu yükü sadece kendimizi kaldıramayız, bize yardımcı olunmasını da istiyoruz. Bakanlığın kararına tepkiliyiz. Ancak bizi anlayan ve iyi niyetli yaklaşımları dolayısıyla Rize Valisi Erdoğan Bektaş’a teşekkür ediyoruz. Sonuç olarak şu iyi bilinsin ki yılbaşına kadar fırıncılar borçlanacaktır. ” diyerek sözlerini tamamladı.
Aksoy: kendi varlığımızı ortaya koyuyoruz
Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy, ülkede yaşanan enflasyon nedeniyle esnafın zor günler yaşadığının bilincinde olduklarını belirterek, "Özellikle sayın valimize duyarlılığı nedeniyle teşekkür ediyoruz. Ülke esnafı zor günler geçtirmektedir ama biz yeri geldiğinde esnaf olarak kendimize bu 'ülkenin çimentosu' diyoruz. Enflasyonla mücadelede kendi varlığımızı ortaya koyuyoruz. Özellikle fırıncı esnafımıza teşekkür ediyoruz. Biz yıl sonuna kadar bu duruma katlanacağız ama biz de yetkililerden esnafımızı ayakta tutabilmek için gerekli çalışmaların yapılmasını diliyoruz" dedi.
Vali Bektaş: bu konuda tecrübelerimiz var
Rize Valisi Erdoğan Bektaş ise Türkiye'de yaşanan döviz dalgalanması ve fiyat artışları konusunda şu açıklamalarda bulundu:
"Biz ülke olarak yaşamış olduğumuz son döviz ve fiyat artışının gerçekten ekonomik bir temelinin olmadığını düşünüyoruz. Bu durum biraz dışarının biraz da içerinin bir takım ayarlamaları ile başımıza açılmış bir problem olarak görüyoruz. Bu konuda el ele verip, problemi ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bu yapılamazsa işin içinden çıkılamıyor. Biz bunları daha önceden de yaşadık ve bu konuda tecrübelerimiz var. Önemli olan bu tecrübeleri kullanarak aynı tuzaklara düşmemektir. Devlet fedakarlık yapıyor; harcamalarını kıstı. Bir sürü işletme uyguladığı zamları geri aldı, iskontolar yapıyor. Her şey düzgün işleyen bir ekonomiye ulaşmak için yapılıyor."
'Uzun vadede zarar değil kâr elde edecekler'
Bektaş, ekonomik şartların kısa sürede normale dönmesini umduğunu ifade ederek, "Rize'de fırıncı esnafının yaptığı gerçek anlamda bir fedakarlıktır. Bu spekülatif ortamın, bir an önce ortadan kalkmasını istiyoruz. Herkesin gözlemlediği bir durulma var. Umuyoruz kısa sürede her şey düzelir ve herkes normal düzende hak ettiği karı elde ederek yoluna devam eder. İnşallah uzun vadede fırıncılarımız zarar değil kâr elde edecektir." diyerek sözlerini tamamladı.