• 27 Kasım 2024 Çarşamba
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    27 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Rize’de kokartlı rehber çalışmaları başlıyor

Rize’yi 2020 yılında açılacak havalimanına hazırlıyoruz’

Rize’de kokartlı rehber çalışmaları başlıyor

53 Gazeteciler Derneği’ni ziyaret eden Marka Rize Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Hüsnü Kemal Zaimoğlu Rize’de kokartlı rehberlik alanında çalışmaların başladığını belirterek 2020 de faaliyete geçecek olan Rize-Artvin havalimanı için turizm altyapısı oluşturmaya çalıştırdıklarını belirtti.

Rize: Marka Rize Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Hüsnü Kemal Zaimoğlu, “ Şu an Rize’mizde kokartlı bir rehber olmadığından dolayı kokartlı bir rehberi neyi ne şekilde elde edebiliriz diye düşünüyoruz. Türkiye Rehberler Birliği’nin (TUREB) yaptığı açıklamaya göre 12 bin dolayında Türkiye’de rehber olduğu belirtildi. Rehber fazlalığı olduğundan dolayı bu kursa artık tenezzüh edilmeyeceğini bu yüzden de mutlaka bu alanda okullu olunması gerektiğini söylüyorlardı. Biz de artık araştırmalarımız neticesinde yaşadığımız bölgeye mutlaka bir rehber ihtiyacının olduğuna dair bildirimlerde bulunuldu çoğu kez. Yönetim kurulu arkadaşlarıyla beraber uzun çalışmalar sonucunda bir okul eşliğinde böyle bir çalışmanın yürütülmesi gerektiğini saptadık” dedi.

Bölüm için alımlar olacak

Zaimoğlu, “Alan dışı yüksek lisans yaparak bu şekilde kokartlı rehber elde edebilme şansımızın olabileceğine değindik. Bununla alakalı Rize’deki bürokratlar olsun, siyasetçiler olsun çok ilgi göstermişlerdi. YÖK’ten büyük destek aldık ve oradan bize gelen açıklamada biz turizm fakültesinde öğrencileri mezun etmeden önce böyle bir destek ile bize yardımcı olacaklarını bildirmişlerdi. Çok şükür bir ay içerisinde tezsiz yüksek lisanla alakalı bir bölümün açılacağı kararı çıktı; ekim ayında açılacağı duyuruldu. İlk bölümü otuz kişi olarak düşünülüyor. İkinci bölümünde ise yine otuz kişi üzerinden alım yapılacak ”diye ifade etti.

‘Birtakım şartlarımız var’

Zaimoğlu, “Yüksek lisans yapan arkadaşlar elbette lisans mezunu olacaklardır. Baktığımız zaman ülkemiz yoğun bir nüfusa sahip bir ülkede mutlaka işsizlik vakaları görünmekte. Üniversite mezunu olup tarımla ilgilenen arkadaşlar da vardır. Biz bu gibi durumları milimize etmek için üniversite mezunu olup da yüksek lisans yaparak da bu olayı aşabileceklerini düşünüyoruz; bu şekilde iş sahibi olabilecekler. Yüksek lisans yaptıktan sonraki sınava taşıyacak öğrenciler. Dil sınavına girecek. Bu olaydaki ayrıntı ise; yüksek lisans yapmak isteyen arkadaşlar şuan elimizde 50-60 kişilik bir liste var. Bu listenin daha da artacağını bekliyoruz” diye vurguladı.

‘Bölgeye katma değer sağlayacağız’

Yüksek lisans yapacak arkadaşların 0543 584 20 43 numaralı hattı arayarak bilgi alabileceklerini bildiren Zaimoğlu, “ Bu numaradan bize ulaşarak başvurularını bırakabilirler. Bunu kendi bünyemizde toplamamızın sebebi ise şudur. Biz derneğimizin filtresinden geçmek zorundadır. Biz Rizeliyiz. Yaşadığımız bölgeye katma değer eklemek için çabalıyoruz. Bu insanlarla birlikte bir hayat sürüyoruz. Hem cenazemizde hem düğünümüzde bir aradayız. Bu ihtiyaca binaen biz yüksek lisans yapan arkadaşlarımıza bazı özellikler arıyoruz. Aradığımız şartlar arasında; ikametgâh adresi ya Rize olacak ya da Artvin olmalı” dedi

‘Rize’yi 2020’ye hazırlıyoruz’

Zaimoğlu’nun yaptığı açıklamanın devamı şöyle ;“Biz Rizemizi 2020 yılında açılacak havalimanına hazırlamaya çalışıyoruz. Açılacak olan bu havalimanında 25 dolayındaki kokartlı rehberimizle bölge yönetim kurumunu burada açmak istiyoruz. Yani Rize turizmiyle beraber kendi göbeğini kendi kesmesi lazım Artvin’le birlikte. İkisini birleştirmeyi düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi Rize Havalimanı değil Rize-Artvin Havalimanı. Bu havalimanını yine Rize- Artvin Rehberler Birliği ile kurarak burayı tamamen bir lokasyon haline getireceğiz. Yani Rize’yi Ayder’i ile Broçka’yı Karagölü ile beraber bu bölgeyi bir turizm destinasyonu haline getireceğiz. Bundan sebep de bizim yapmamız gereken Rize ve Artvin nüfusuna sahip olan kişileri yüksek lisansa dâhil edeceğiz. Ama başka yerden gelecek arkadaşları bu yüksek lisans içine katmayacağız fakat Rize Artvin ikametgâhına sahip olan kişileri sadece direkt kayıt etmeyeceğiz. Biz bu işe gerçek anlamda emek verdik. Bu yüzden de yüksek lisansa başvuran arkadaşlar kendisinin bir hobi bahçesi olarak kendisine bir CV yükseltmesi olarak sol tarafındaki bir sıfatını yükseltmesi olarak görmeyeceğiz. Bu işi kesinlikle kokartlı rehberi alabilecek kadar bilgiliye donanıma sahip olması lazım. Amacımız şu; kabul edilen öğrenciler haftada iki gün buraya gidecekler. Üç gün boyunca da biz kendimiz kurslar açtıracağız dört tane anadil üzerinden kurslar açacağız. Anadili gibi İngilizce Arapça, İngilizce konuşabilecek. Bir de Artvin dostlarımızdan Gürcüce’yi bilen arkadaşlarımıza Gürcüce kursu açtıracağız. Son olarak da Endonezya’ca öğreteceğiz. Sıfırdan başlayan arkadaşlarım düşünüyoruz. 8 aylık bir kurs diliminden geçecekler.  Bu diller bize niye gereklidir. Bizim amacımız akredite olmak Rize’nin en büyük ihtiyacı olan rehbere sahip olmak. O yüzden biz hangi dilden en kısa seviyede öğrenebileceğimizi düşünüyorsak o dile yöneleceğiz. Dille tabii ki iş bitmiyor bundan sonra ihtiyaca göre neler gerekli ise mutlaka onlarla da çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Maddi anlamda 4bin civarında bir miktar üniversiteye yatıracaklar. Parayla alakalı bizim bir temasımız yok belli bir şahısa yatırılmayacak. Bu ödeme yapıldıktan sonra arkadaşlarla devam edeceğiz, bizim işimiz ondan sonra başlıyor. Bir rehberin işe girdikten sonraki taban fiyata çalıştırılması 4700 TL’dir bunun da hesaba katılmasını istiyorum”

 

 

 

 

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE