Rize`nin de karpuz u var
Rize Recep Tayyip Erdo?an Üniversitesi Pazar Ziraat ve Do?a Bilimleri Fakültesi`nin ara?tirma bahçesinde deneme üretimi yapilan Adana karpuzu fidelerinden olumlu netice alindi.
Pazar Ziraat ve Do?a Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Fatih Seyis, fakültenin ara?tirma bahçesine diktikleri 10 kök Adana karpuzu fidesinden umulandan daha fazla ürün ve iri karpuz alindi?ini ifade ederek, “Adana’da yeti?tirilen karpuz fidelerinden adaptasyon olup olmayaca?ini deneme amaçli 10 adet aldik. Sonuç ortada. Haziran’in ortasinda dikmemize ra?men 10 kilonun üzerinde karpuzlar rahatlikla yeti?ti. Daha erken dikilse demek ki daha güzel sonuçlar elde edilebilir. Şu an adaptasyonunu gördük. Yeti?tirme tekni?iyle ilgili çali?malari da, bahçe ve bitki bölümündeki hocalarimiz yapacak olursa bölgeye de iyi bir katki sa?layaca?i kanaatindeyiz. ?klim de müsait bu bölge için. 10 kök fideden yakla?ik 30’un üzerinde meyve aldik. Tabi ya?i?li bir bölge olmamiz hasebiyle bazi meyvelerde çürüme olduysa da bu çok iyi bir sonuç. Seneye fideleri seramizda yeti?tirmek suretiyle sicaklar arasi do?rudan tarlaya ?a?irtaca?iz. O zaman en az 1–1,5 ay da kazanmi? olaca?iz ki bu da bize daha yüksek verim sa?layacak.” dedi
Bölgede deneme amaçli yeti?tiricili?i yapilan karpuzlarin tadi iyi olmasina ra?men renginin beyaz kalmasina da açiklik getiren Prof. Seyis, “Diyarbakir ya da Adana’yla kiyaslayacak olursak bölgemizdeki sicaklikla ilgili bir konudur bu. Bitkilerde, meyve ve sebzelerdeki renk pigmentleri sicaklikla daha yo?un olarak ortaya çikiyor. Burada da güne?lenme süresi daha dü?ük oldu?u için pembele?iyor, tam kirmiziya dönmüyor. Ama tadi di?er bölgelerdeki karpuzlarla yari?acak ve hatta daha iyi sonuç verecek durumdadir. Bugün denemesini de 3. kez yaptik. Deneyen herkes de tadindan memnun. Ama renk biraz beyaz. Seneye bunu bir örtü altina alirsak renginin de kirmiziya dönü?ece?ini dü?ünüyoruz.” ?eklinde konu?tu.
Bu habere ifade bırak!
-
0KIZGIN
-
0ÜZGÜN
-
0BEĞENMEDİM
-
0BEĞENDİM
-
0İNANILMAZ
-
0SEVDİM
-
0HAHAHA
-
0ALKIŞ
YORUM EKLE