• 30 Kasım 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    30 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Rize`ye yeni ürün

ÇAYKUR, SIFIR KALOR?L? ?EKER B?TK?S?N? ÜRETT?

Rize`ye yeni ürün

  ÇAYKUR, geçen yil deneme üretimine ba?ladi?i sifir kalorili ?eker elde edilebilen “stevia’’ adli bitkinin üretimini ba?ari ile tamamladi. ?lk hasadi ile birlikte gerçekle?tirilen analizinde ?ekere göre 10 kat daha fazla tatlandirici özelli?i bulundu?u tespit edilen ve kalori ve protein de?erleri sifir çikan stevia bitkisinin ?ekerin olumsuz etkilerini ta?imadi?i belirlendi.

Çaykur, geçen yil Ziraat Mevkiinde Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Ara?tirma Bahçesi’nde Arjantin’den getirilen ve kalorisiz ?eker üretilen stevia bitkisinin deneme üretimine ba?ladi. Bir yil süreyle yaz ve ki? dönemlerinde takip edilerek deneme üretimi takip edilen stevia bitkisi bölgenin toprak ve iklim ko?ullarina uyum sa?ladi?i ve ba?ariyla yeti?ti?i gözlendi. Stevia bitkisinin yapilan ilk analiz sonuçlarinda ?ekere göre 10 kat daha fazla tatlandirici özelli?i bulundu?u tespit edilen, sivila?tirildi?inda bu oran 300 kata daha yükselen ve kalori ile protein de?erleri sifir çikan stevia bitkisinin ?ekerin olumsuz etkilerini ta?imadi?i belirlendi. Üretimi ba?ari ile tamamlanan stevia bitkisinin ilk hasadi Çaykur Genel Müdürü ?mdat Sütlüo?lu tarafindan gerçekle?tirildi

ANAL?Z SONUÇLARI ÇOK OLUMLU

Çaykur Genel Müdürü imdat Sütlüo?lu, Arjantin bölgesinde “balli yaprak” veya “tatli ot” diye adlandirilan Stevia bitkisinin geçen yil deneme üretimine ba?ladiklarini belirterek geçen sürede olumlu sonuçlar aldiklarini söyledi. Ürettikleri stevia bitkisinin yapilan analizinde çok olumlu sonuçlar elde etiklerini ifade eden Sütlüo?lu, ?unlari söyledi:

“Tatlandirici özelli?i yüksek ?ekere göre 10 kat daha yüksek sivi hale getirildi?i zaman 300 kat daha yüksek ancak ?eker olmayan ?ekerin olumsuzluklarini ta?imayan kalorisi ve protein de?eri sifir çikan çok de?erli bir tatlandirici. Kimyevi tatlandiricilarin birçok yan etkileri bulunurken bu bitki de böyle olumsuz bir etki yok. Çok geni? kapsamli kullanilabilecek bir ürün. Paraguay ve Arjantin’de çay havzalari ile birlikte iç içe yeti?iyor. Toprak yapisi ve iklim olarak Türkiye’de en uygun yeti?ebilece?i yer Do?u Karadeniz Bölgesi.” dedi.

“ÇAY ÜRET?C?S? ?Ç?N YEN? EK GEL?R KAYNAĞI”

Yeti?tirdikleri stevia bitkisinden dünyadaki örneklerine göre daha verimli sonuçlar aldiklarini ifade eden Sütlüo?lu, bitkinin bölge halki için önemli bir ek gelir kayna?i olaca?ini belirterek açiklamasini ?öyle tamamladi: “Bu çali?malar bölge halki için bölgenin gelece?i için yapti?imiz denemelerdir. Geçmi?te çay ve kivide yapti?imiz öncülük gibi stevya bitkisinde de öncülük yapmak istiyoruz. Dünya piyasalarinda çok sa?likli oldu?u için tercih edilen de?erli bir ürün. Dünyanin yeni tanidi?i mucizevi bir bitki. Tüm dünya steyvanin pazaridir. Dünya bunu istiyor ama üretim çok kisitli. Bu bölgemiz için yeni bir ek gelir kayna?i olabilir. Arazilerimiz çok küçüldü ve daraldi. Bu küçük arazilerimizde insanimiz geçindirebilir miyiz bunun arayi?i içerisindeyiz. Steyva buna çok önemli katki sa?layabilir.”

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE