RTEÜ Tıp Fakültesi dekanı Prof. Dr. Şaban Şimşek, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile yüz yüze bir saat görüşme yaptıktan sonra; Rize’de projelendirilen ”Hastane ve Sağlık Külliyesi” nin yapımı artık çok daha yakın..Cumhur başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile küllüyede baş başa bir saati aşkın süren görüşmede; Sayın Cumhurbaşkanına detaylarıyla birlikte proje hakkında bilgi sundum. Cumhurbaşkanıma sunduğum projeyi çok olumlu karşıladı ve yeni atanan Sağlık Bakanı ile görüşmek üzere maketin külliyede kalmasını istedi” dedi.
Rize’de Tıp Fakültesi bünyesinde eğitim ile sağlık sunumunun daha modern şartlarda ve nitelikli yapılabilmesini sağlayacak önemli bir proje geliştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği ile Rize’ye gelerek sağlık alanında ayrıntılı bir rapor hazırlayan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Şimşek çalışmasını tamamladı. Projeni hayata geçmesiyle hasta muayeneleri kaliteli hale getirilecek, Tıp Fakültesi’nde oldukça zor şartlarda yapılan tıp eğitiminin şartları da üst düzeye çekilmiş olacak.
Paketleme çay fabrikasının yerine planlanan ve Rize modeli adı verilen E tipi 9 katlı 850 yatak kapasiteli modern bir hastane ve eğitim binası, donatılacak modern birimleriyle Rize’de gelecek 50 yılda sağlık ve tıp eğitimi sunumu en kaliteli şekilde yapılmış olacak. Projenin Rize’nin sağlık alnındaki hizmet kalitesini artıracağına dikkat çeken Şaban Şimşek mevcut 450 yatak kapasiteli Eğitim ve Araştırma Hastanesinin de çeşitli birimler ve hasta yakınları için otel olarak planlanabileceğini açıkladı.
3 HASTANEYE GÜNDE 9 BİN HASTA GELİYOR, FİZİKİ YETERSİZLİK VAR
Konuyla ilgili açıklama yapan RTEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Şimşek, RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinin fiziki yetersizliğine dikkat çekti, yapılması gerekenleri sıraladı. Tıp Fakültesi merkez binasının öğretim üyelerine muayenehane olsun diye yapıldığını hatırlatan Şimşek, “2005 yılında devlet hastanesi olarak yapılan hastane sonradan eğitim ve araştırma hastanesi ardından afiliye hastane olarak düzenlenmiş. Tabela değiştirmekle bu işler olmuyor. İşin içine eğitim girince iş başka. 3 basamak sağlık hizmeti yok. Basamak adı var ama kendi yok. Gözü kaşınan da buraya geliyor. İlimizdeki 3 hastanede günde 9 bin hasta yılda 2 milyon 400 bin hasta yapıyor. Bunların 3 bin 500’ü süzülmede bize geliyor. Basit hastalığı olanda bize geliyor. Bu olunca profesörün ne eğitim ne araştırma, yoğun bir vakayı tespit edecek vakti kalmıyor. Sevk zinciri olması lazım.” dedi.
RİZE MODELİ E TİPİ HASTANE
Paketleme çay fabrikası yerine Rize modeli adını verdiği E tipi bir hastane projesi geliştirdiklerini anlatan Şimşek “8 bloktan oluşan 9 katlı bir yapı. İki kat bodrumu olacak. Bu iki kat otopark olacak. İlk blokta konferans salonu olacak. Eksi bir kat mutfak ve yemekhane olacak. 150 kişilik eğitim için anfi salonu planlıyoruz. Birinci katı poliklinikler olacak. Her bloğun girişi ayrı Bize her gün 3500 hasta geliyor. Her bloğa 500 hasta düşecek. Her bloğun üstünde hangi klinik varsa altında onun polikliniği olacak. Nasıl olur hastalar en az yürüyerek ve en az işlemle en kısa sürede sağlık hizmeti alır. Bunu planlıyoruz. Çocuk ve büyük acil planı da var. Merkez laboratuarını da bu iki acilin ortak alanına kurarcağız.İkinci kat ise ameliyathane olacak. 850 yataklı olacak.Her oda tek kişilik. Uyku merkezi, simülasyon merkezine sahip. Eğitim alanları ayrı olacak. Hoca, asistan ve öğrenci odaları olacak. Özel salonlar olacak. Eğitim alanına departman modeli ve hastane bölümüne ise Rize modeli adını veriyoruz.” İfadelerini kullandı.
EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANE BİNASINA YENİ PLANLAMA
Bu projenin sadece bir hastane projesi olmadığına dikkat çeken Şimşek, “Bu hastaneyi buraya yapmakla dekanlığı kurtarıyoruz. Hastaneyi başka yere yaparsak dekanlık ayrı eğitim binası ayrı olacak. Böyle bir şey olamaz. Onkoloji içindeki bazı birimleri buraya alacağız ve orası başlı başına Onkoloji hastanesi olacak. Kemik iliği üzerine bir ünite planlayacağız. Mevcut hastane olacak?. Orası 100 yataklı palyatif bakım merkezi olacak. Kanser hastasını var. Yapılacak bir şey kalmayınca eve götürülüyor. Bu hastalar hastanede mi kalsın eve mi gitsin denilen hastaları burada bakıma alacağız. Ayrıca bu bina bedensel özürlülerin iyileştirildiği merkez ile yaşlı balkım merkezi olacak. Yine ayrıca madde bağımlılarına burada tedavi uygulayacağız. Yine bu binada bir hasta yakınları için otel konsepti olacak. Ayrıca sahildeki dolgu alanında bir kongre merkezi yapmamız lazım. Ayrıca bir otel ve lokanta olacak. Böylece doktor ve öğretim görevlileri ilimizi tercih edecek. Şuraya bir hastane yapalım demekle olmaz. Bu proje Rize’nin gelecek 50 yıllık sağlık ve tıp eğitimi sunumunu karşılayacak bir projedir.” dedi.