• 27 Kasım 2024 Çarşamba
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    27 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Şavşat kalesi ortaya çıkıyor

İlçemizde Bin Yıllık (996 Yıl) Şavşat Kalesinde 11 Yıldır Devam Eden Kazı Çalışmalarında Sona Gelindi

Şavşat kalesi ortaya çıkıyor

Hayati Akbaş

ŞAVŞAT-Şavşat’ta bin yıllık (996 Yıl) Şavşat Kalesinde 11 yıldır devam eden kazı çalışmaların da sona gelindi. Çalışmalar basın mensuplarına kalede verilen kahvaltı sonrası açıklandı.

İlçenin Söğütlü Mahallesi girişinde bulunan ve yapılan kazı çalışmaları sonrası 1020’li yılında yapıldığı kesinleşen Şavşat Kalesinde 11 yıldır yapılan kazı çalışmaları 2017 Eylül ayında tamamlanarak restorasyon için hazır hale getirilmiş olacak.

50 den Fazla Tarihi Eser Çıkarıldı

Ortaçağ’da inşa edildiği bilinen kalede, 11 yıldır devam eden kazı çalışmalarında çıkarılan 50’ye yakın tarihi eser, Rize’deki müzede sergileniyor. Kazı Başkanı Arkeolog ve Sanat Tarihçisi Yrd. Doç. Dr. Aytekin; “Çeşitli üniversitelerden araştırmacıların katılımıyla 11 yıldır devam eden arkeolojik kazıyı, 2017 Eylül ayında tamamlamayı planlıyoruz. Kale, kazının sonlandırılmasının ardından aslına uygun restore edilerek turizme kazandırılacak.” dedi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Osman Aytekin, Artvin’in kaleler açısından zengin bir yer olduğunu belirterek kazının, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi koordinesinde gerçekleştirildiğini, 30 Ağustos 2007′ den itibaren, kalede kendi üniversitelerinin yanı sıra, farklı branşlarda kendi alanlarında uzman, Gazi, Pamukkale, İstanbul, Ege, Erciyes, İstanbul Medeniyet, On dokuz Mayıs, Ordu, Batman ve Sinop üniversitelerinden akademisyenlerin de kazı ekibinde yer aldığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Aytekin, kalenin önemli kısmının yıkılmış olduğuna dikkat çekerek, kazı sırasında Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait altın sikkeler ile top gülleleri, çok sayıda sırlı ve sırsız seramik kapların da arasında yer aldığı, yaklaşık 50 taşınabilir kültür varlığı bulunduğunu ifade etti.

Aytekin, ilçe merkezine 3 kilometre mesafede, Artvin-Ardahan karayolu üzerinde bulunan kaleden çıkarılan eserlerin, Artvin’de müze olmadığı için, Rize’deki müzede sergilendiğini dile getirdi.

Kalenin önemli bir turizm destinasyon merkezi potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Osman Aytekin, kazı çalışmasının Ortaçağ’dan bugüne ula-şan kalenin ön plana çıkarılması noktasında etkili olduğuna inandığı görüşünü paylaştı.

“Kazı Sonrası Yaklaşık 1 Yıl Sonra Restorasyona Başlanacak”

Sur kalıntılarının yanı sıra mescidi, kuleleri, şapeli, bey konağı, büyük salonu, şarap mahzeni, kileri, sarnıcı ve ecza deposu ile kalenin ilgi uyandırdığını belirten Yrd. Doç. Dr. Aytekin, “Arkeolojik bulgular, kalenin 10’uncu yüzyılda var olduğunu ve 1850’li yıllara kadar kullanıldığını gösteriyor. Kalenin ilk dönemi, bölgede egemen olan Hıristiyan Gürcü Bagratlı Beylikleri ’ne ait. Kale, muhtemelen 1554 yıllarında kendi rızası ile Osmanlı Devleti idaresine geçmiş ve 1850′ de ocaklık ve yurtluk sisteminin kaldırılmasının ardından terk edilmiş. 1878’de Osmanlı- Rus Harbi’nden sonra, 43 yıl devam eden Rus esareti zamanında da herhangi bir amaçla kullanılmadığı biliniyor. Kale, kazının sonlandırılmasının ardından aslına uygun restore edilerek turizme kazandırılacak. Restorasyon için gerekli röleve, estitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanarak, koruma kurulu tarafından onaylanmıştır ve uygulanması beklenmektedir. Hemşerimiz, sayın milletvekilimiz Dr. İsrafil Kışla, kaledeki çalışmalarla yakından ilgilenmektedir ve restorasyon uygulamasının gerçekleştirilmesi için kaynak teminini sağlayacağı hususunda inancımız tamdır. Bu doğrultuda, muhtemelen gelecek yıl restorasyon işi için ihaleye çıkılarak, çalışmalara başlanacaktır. Böylelikle bir kültür varlığı daha, gelecek nesillere korunarak emanet edilecektir.” dedi.

Basın mensuplarına kalede verilen kahvaltı sonrası yapılan çalışmalar hakkında bilgiler sunuldu. Basın mensupları kalede gezdirilerek, 11 yıldır yapılan çalışmalar ve buradan çıkarılan sonuçlar, Kazı Başkanı Yard. Doç.Dr Osman Aytekin tarafından anlatıldı.

Kazı ekibi Başkanı Aytekin, bundan sonraki adımın dinsel turizmin önemli merkezlerinden biri olmaya aday Şavşat-Cevizli Köyü Tibet Kilisesi (Katedrali)’nin olmasının planlandığını belirterek yakında burada da önce kazı ardından restarasyon çalışmasının başlama-sının gündemde olduğunu ifade etti.

Kale içerisinde verilen brifing sonrası, Türkiye’nin en yaşlı gazetecilerinden 87 yaşındaki Osman Altun ve diğer gazetecilerden Av. Salih Altun, Şavşat’ın Sesi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Kör ve Şavşatın Sesi Gazetesi yazı İşleri Müdürü Caner Altunkaya ve Gazeteci Nurbay Usta duygularını dile getirerek, Kalenin Şavşat tarihine büyük bir ışık tuttuğunu ve restorasyon sonrasında ilçenin turizm potansiyelini hayli artıracağını ifade ederek, çalışmaları yürüten kazı başkanı Osman Aytekin’e ve diğer emeği geçenlere teşekkür ettiler.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE