HABER:NURBAY USTA
Türk-Gürcü kültürünü yaşatmak ve birlik beraberliği artırmak amacıyla düzenlenen 24’üncü Satave Gevrek Festivali’ne onlarca kişi katıldı.
İlçemizde 24’üncü Satave Gevrek Festivali gerçekleştirildi. Festivale İlçe Kaymakamı Bayram Köse, Belediye Başkanı Durmuş Aydın, Federasyon Başkanı Şahin Altun, Festival dernek başkanı Hasan Altun, ilçe protokolü ve onlarca vatandaş katıldı.
İlçeye bağlı Meydancık bölgesinin bin 400 rakımlı Satave mevkisinde yapılan festivale genci yaşlısı onlarca kişi katıldı, gönüllerince eğlendi.
Artvin'in Şavşat ilçesinde, Türk-Gürcü kültürünü yaşatmak amacıyla düzenlenen Satave Gevrek Festivali'nin 24'üncüsü yapıldı. Festivalde, katılımcılara gevrek dağıtıldı ve horon oynandı. Ayrıca, Berobana oyunu da sergilendi.
Yörede 'Gürcü Festivali' olarak da bilinen 'Satave Gevrek Festivali'nin 24'üncüsü düzenlendi. 1400 rakımlı yaylada yapılan festivalde katılımcılara gözlü ekmek 'gevrek' dağıtılırken, kurulan geniş horon halkaları renkli görüntüler oluşturdu.
İlçeye bağlı 1400 rakımlı Satave Yaylası'nda, Türk-Gürcü kültürünü yaşatmak ve birlik beraberliği artırmak amacıyla yörede 'Gürcü Festivali' olarak da bilinen 'Satave Gevrek Festivali'nin 24'üncüsü gerçekleştirildi. Türkiye'nin farklı illerinden festivale katılan yüzlerce kişi, yöresel sanatçıların Türkçe ve Gürcüce seslendirdiği şarkı ve türküler eşliğinde horon oynadı. Akordiyon ile şarkı ve türküler eşliğinde saatlerce halay çekip horon oynadı. Bozulmamış orman örtüsü ve meraları ile muhteşem doğanın içinde yapılan festivale katılanlar, geniş horon halkaları da kurdu. Festivalde katılımcılara etkinliğe adını da veren, kaymaklı ekmek 'gevrek' ikram edildi. Eskikale köylülerin çeşitli kostümlerin giyilerek oynandığı 'berobana' oyunu da dikkat çekti.
'BİRLİK BERABERLİK AÇISINDAN DA BU OYUN ÇOK ÖNEMLİDİR'
Berobana oyunu oynayan Eskikale köylüler oyunu oynadıktan sonra yapmış oldukları açıklamalarda, "Bu oyun, bu bölgede yılbaşı günlerinde daha çok eğlence amaçlı oynanan bir oyundu. Bu oyunu unutturmamak için festivalde ortaya koyduk. Yoğun bir izleyici ve ilgi oldu. Bu oyun, Türk kültürünün Şamanizm ve Türk mitolojisinde görülmektedir. Bu oyun, kendine özgü kurgusu ve yapısıyla dikkat çekmektedir. Üzerimizdeki kıyafetler koyun postu ve eski tip elbiselerden oluşmaktadır. Buradaki gelin rolündeki kişi ise kadın kıyafetleri giydirilmiş erkektir. Oyunu oynayanlar gelini korumak ve çeşitli yağ, peynir, mısır vs. toplamaktadırlar. Oyun gereği hem kıyafetler hem de elimizdeki sopalar ile korku salarak, bu yiyecekler toplanır ve daha sonra bütün köylü bir araya gelerek bu toplanan malzemelerden yöresel bişi, lokum, kete, gevrek pişirilir ve hep birlikte yenilir. Türküler söylenerek halaylar çekilerek güzel bir eğlence olduğu gibi birlik beraberlik açısından da bu oyun çok önemlidir" diye konuştu.
BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI
Festivale katılan Kaymakam Bayram Köse, gazetecilere yaptığı açıklamada, Festivallerin yöredeki birlik, beraberlik ve kaynaşma adına çok önemli olduğunu belirterek, "Festival vesilesiyle gurbetteki birçok hemşerimiz ilçeye geliyor. Buradaki akrabalarıyla hasret gideriyor." dedi.
Bayram Köse, "Sakin Şehir" unvanına sahip Şavşat'ın her mevsim yerli ve yabancı çok sayıda turisti ağırladığına işaret ederek, "Yaz mevsimlerinde ilçemize gelen turist sayısı diğer aylara göre çok daha fazla oluyor. Bunda yayla festivallerimizin etkisi oldukça fazla. Bugün de burada Satave Gevrek Festivali nedeniyle yurt içi ve yurt dışından gelen binlerce vatandaşımızla bir aradayız. Festivalin yapılmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.
'GELENEK-GÖRENEKLERİMİZİ YAŞATACAĞIZ'
Şavşat Belediye Başkanı Durmuş Aydın ise "Bu festivalin de diğer festivaller gibi yöreye, Şavşat'ımıza büyük katkıları oluyor. Var olduğumuz sürece bu festivalleri yapacağız ve gelenek-göreneklerimizi yaşatacağız. Şavşat Belediyesi olarak bu festival için her türlü desteği sağladık. Bundan sonra da sağlamaya devam edeceğiz. Festivalin tertip edilmesinde emek veren herkese ve katkı sunanlara teşekkür ediyorum. Katılan tüm herkese iyi eğlenceler diliyorum" dedi.
Aydın, hedeflerinin İlçemizden göçen ve Türkiye'nin değişik illerinde yaşayan insanların bu kültür sanat etkinliklerine katılarak köklerini, geçmişlerini unutmamalarını sağlamak olduğunu da vurguladı.
'YÜZYILLARDIR BURADAYIZ'
Bu festivali halkın özlemle beklediğini ifade eden Satave Kültür Snat ve Turizm Festivalini Tanıtma Derneği Başkanı Hasan Altun, "Bu yıl Satave Gevrek Festivali'ni yapmasaydık gerçekten şahsen çok üzülecektim. Sadece ben değil, bütün Şavşat ve Meydancık halkı üzülecekti. Her zaman, her durumda burada olacağız. Yüzyıllardır buradayız. Bundan sonra da burada olacağız. Belde olmamız, yaşamımızı kolaylaştırıyordu. Şu an da Belde de olmadığımıza göre bize ve derneğimize çok büyük görevler düşüyor. Bu halk bu bölgede en zor koşullarda bile yaşamayı çoktan öğrenmiştir. Festivalimize yüzlerce kişi katıldığını görmek bizi oldukça memnun etti. 18 köyün birlikte organize ettiği bir festival. Genellikle Gürcü köylerin ağırlıkta katıldığı bir festival oluyor. Festivalde hem hasret gideriliyor hem de folklor ve kültür yaşatılıyor. Güzel, eğlenceli hafta sonu tatili geçirecekler. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Artvin bölgenin yabancı ülkelerde ki Kültür elçisi, Alırıza Altunel de yapmış olduğu açıklamalarda, “Bu yıl 25.sini gerçekleştirdiğimiz Satave Gevrek Festivalinde olmaktan büyük bir onur duydum. Buralar bizim doğup büyüdüğüm ata dede topraklarımız. Festivalimiz Artvin’in en güzel, en renkli, en çok beğenilen etkinliklerin başında yer almaktadır. Satave Gevrek festivali, barış, sevgi, dostluk ve kardeşliğin buluştuğu gelenek ve göreneklerimizin yaşatıldığı, gelecek kuşaklara aktarıldığı, yurt içi ve yurt dışındaki hemşerilerimiz ile beldemizde yaşayan halkımızın bir araya gelerek kaynaştığı bir etkinlik olması nedeni ile hepimiz için büyük bir önem taşımaktadır.
Festivalimizi bu değerlere taşıyan, bu günlere kadar gelmesine vesile olan başta eski ve yeni Kaymakamımıza, eski ve yeni Belediye başkanlarımız olmak üzere sivil toplum örgütlerine, basına mahalle ve köy muhtarlarına ve her yıl bizimle buraya gelip festivalimize katılan, bu güzel günleri bizlerle paylaşan değerli hemşerilerime çok teşekkür ederim.
Festivalimize katılan herkesi biz bugüne kadar misafir eğil, ev sahibi olarak herkesi, bir aile olarak gördük. Çünkü biz hep birlikte festivalimize sahip çıktık. Bu festivali ileriki yıllara taşımayı, yaşatmayı ümit ediyorum. 25.sini gerçekleştirdiğimiz Satave Gevrek Festivali’nde Meydancık’a gönül veren ve Meydancık sevdalıları ile burada buluşup kucaklaşmaktan kıvanç duyuyorum” Dedi.
Kafkas Artvin Dernekleri Federasyonu Başkanı Şahin Altun, “Türk-Gürcü kültürünü yaşatmak, birlik ve beraberliği artırmak amacıyla düzenlenen festival, Gürcistan’a sınır 18 köyün ortak buluşması anlamına geliyor. Festival yöre halkı tarafından Gürcü Festivali olarak da biliniyor. Türkçe ve Gürcüce şarkılar söylendi. Farklı illerinden katılan yüzlerce kişi, yöresel sanatçılarının Türkçe ve Gürcüce seslendirdiği şarkı ve türküler eşliğinde horon oynadı. Etkinliğe katılanların bir kısmı festival alanında eğlenirken, bir kısmı da ormanlık alanlarda kurdukları çadırlarda mangal yaptı. Bunlar bölge için çok çok önemlidir. Bölgeye hem turizmin canlanması hem de yöre kültürünün yaşatılması açısından çok değerlidir. Bölgemiz suyu, havası, doğası ve yeşili ile erişilmez güzelliklere sahiptir. Bunun kıymetini bilmemiz ve iyi tanıtmamız gerekir. Belediye olarak halkın ekonomisine katkı sağlayacak, işsizlik nedeni ile başka şehirlere giden vatandaşlarımızın tekrar beldemize dönüşünü sağlayacak projeler geliştirmeye çalışmaktayız. Etkinliğin yapılmasında emeği geçen İlçemiz Kaymakamına, Belediye Başkanına ve bütün ilçe protokolü ile katılımcılara herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Festivalde vatandaşlara etkinliğe adını da veren, kaymaklı ekmek olan “gevrek” ikram edildi.