• 26 Kasım 2024 Salı
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    26 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Ta? ”tan Ekme?in serüveni

-1980 l? y?llara kadar Rize ”de revaçta olan Pleki art?k süs e?yas? olarak kullan?l?yor.

Ta? ”tan Ekme?in serüveni

 R?ZE:1800 li y?llara dayanan Pleki yap?m? Rize’nin ?yidere ilçesi Çiftlik köyünde tek usta ile devam ediyor.

   Tarihi geçmi?i bulunan ve geçmi?in ekmek kap?s? olan Pleki ?imdi art?k revaçtan kalkt?. 1800 l? y?llara dayanan Pleki yap?m? ?yidere ilçesi Çiftlik ve Kö?klü köyleri aras?nda kayalar?n bin bir zahmetle oyularak yap?lan ekmek pi?irme kap? olarak bilinmekte.

   Çiftlik ve Kö?klü köylülerinin Çay tar?m?ndan önce köylülerin kayalar? oyarak olu?turduklar? ma?arada gece gündüz çal??arak günde 5 veya 6 tane yapt?klar? pleki ile günlük ihtiyaçlar?n? kar??l?yorlard?. Çay tar?m? sonras?nda 1980 l? y?llara kadar devam eden pleki yap?m?, yerini modern f?r?nlara b?rakmas? üzerine revaçtan kalkt?.

    Çiftlik ve Kö?klü köyü aras?nda bulunan pleki ma?aras? tarih boyu insanlar?n kayalar? oymas? üzerine olu?an uzun tünel ile bugün turizme hizmet vermekte.

USTA KALMADI

Çiftlik ve Kö?klü köylerinde günümüzde art?k pleki yap?m? için usta kalmad?. Çiftlik köyünde 2 ustan?n kalmas? üzerine Kaymakaml?k tarihi gelene?i ya?atmak için kurs açmaya haz?rlan?yor. Çiftlik köyünden istek üzerine pleki yapan ve kalan tek ustalardan olan Mustafa Y?lmaz ise tarihi gelene?in ya?at?lmas?n? istiyor. Y?lmaz “ Kalp ve tansiyon hastas?y?m, tarihi kültürümüzü ya?atmak için ilgililerin art?k bu i?e el atmas? gerek, uzun y?llar kapal? bulunan Pleki ma?aras? art?k turizme hizmet veriyor, gelen yerli ve yabanc? turistler pleki ve pleki ekme?ini merak etmekte, bazen pleki istenmekte. Bu gelene?i art?k gençlerimiz sürdürmeli” dedi.

    KÜLTÜR YA?ATILMALI

Pleki yap?m?n?n zor ve incelik istedi?ini söyleyen Mustafa Y?lmaz “ Ma?aran?n içinden önce ta?? seçmek gerek, her ta?tan pleki olmaz, pleki ta?? daha yumu?ak ve daha hassas olmakta, bu ta?? ancak usta anlayabilir. Ta??n seçiminden sonra ta??n çevresi oval bir ?ekilde pleki yap?m?nda kulland???m?z R?M?T isimli alet ile oyulduktan sonra di?er ucu ile ta? kopar?l?r, art?k i?çilik ve incelik bundan sonra ba?lar. Göz karar? ile kayan?n içi oyulmas?n?n ard?ndan R?M?T in di?er ucu ile t?rt?rlar ç?kart?l?r ve pleki ?ekil almaya ba?lar. ?çinde yap?lan çizgiler ile pleki içinde konulacak olan ekmek hamurunun suyunun akmas? ve kurumas? sa?lan?r” dedi.

     PLEK? EKME?? LEZZETL? OLUR

Atalar?n?n ve kendisinin pleki ekme?i ile büyüdü?ünü söyleyen Mustafa Y?lmaz” Pleki önce ate? üzerinde ?s?t?l?r, ?ayet pleki ta??nda kar???m varsa ta? çatlar ve kullan?lmaz hale gelir.  Kar???m yoksa ate?e dayan?kl? olur. Ate?te k?zd?r?lan plekinin içi temiz bez ile silindikten sonra hamur plekinin içine konarak, üzeri oval bir saç ile kapat?l?r. Üzerinde ate? yak?larak pi?mesi beklenir ve bir saatlik süre içinde ekmek haz?r hale gelir” dedi.

     KÜLTÜR YA?ATILMALI

Pleki kültürünün ya?at?lmas? gerekti?ini belirten Y?lmaz “ Her iki köyde toplam pleki yap?m?n? bilen iki ki?iyiz, di?er usta rahats?z oldu?u için pleki yapmamakta, bende bu i?i art?k gençlere b?rakmak istiyorum. Bu nedenle Kaymakaml???n kurs açmas?n? ve bilgilerimi gençlere aktarmak istiyorum. Bu kültür ya?at?lmal?” dedi.

    

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE