HABER MERKEZİ
Hastanede sadece iki onkolog kadrosu bulunduğunu ve geçmişten beri doktor açığının kanser hastalarının mağduriyetine yol açtığını belirten Bekaroğlu, pandemi ile birlikte artık hastaların randevu almasının dahi siyasi torpile bağlandığı şeklinde kamuoyunda oluşan iddiaları hatırlattığı soru önergesinde Trabzon’dan Artvin’e kadar yüzlerce kanser hastasının umudu olan hastanede bulunan iki onkolog kadrosundan birinin sürekli olarak boş durduğunu ve tek onkolog hekimin hasta yoğunluğuna yetişemediğini ifade etti. Tek doktorun başka yere atanması, izin kullanması veya hastalanması gibi durumlarda onkoloji merkezinde hiç onkolog kalmadığına ve tedavileri kesintiye uğrayan hastaların büyük sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Bekaroğlu, daha fazla sayıda onkolog görevlendirilmesini istedi.
Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Bekaroğlu, “Söz konusu hastanede görevli tek medikal onkolog geçtiğimiz günlerde koronavirüse yakalandı; karantina süresince görev başında bulunamadığından yüzlerce hasta mağduriyet yaşadı. Hastanedeki iki medikal onkolog kadrosundan sadece birine atama yapıldığı için benzer şikâyetler geçmişten beri süregelmekte, salgının başladığı Mart 2020’den bu yana ise artarak devam etmektedir. Ayrıca Kovid19 dışında hastalığı olanların randevu alıp muayene olmaları çok zorlaşmıştır ve muayene olabilmek için siyasi torpil kullanıldığına yönelik söylentiler dolaşmaktadır.” dedi.
Kanser hastalığının yoğun olarak görüldüğü Doğu Karadeniz Bölgesinin tek merkezi konumundaki RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Merkezinin mevcut hasta yükünü tek bir doktorla taşıyamadığının açık olduğunu vurgulayan Bekaroğlu, Bakan Koca’dan şu sorularına yanıt istedi:
- Bölgede kanser hastalarının tedavi olabileceği tek merkez konumundaki RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bulunan 2 adet medikal onkolog kadrosundan birisi neden sürekli olarak boş durmakta, ikinci hekim görevlendirmesi niçin yapılmamaktadır?
- Görevli tek hekimin başka yere atanması, izne ayrılması veya hastalanması gibi durumlarda görev başında bulunamadığı zamanlarda hastaların mağduriyet yaşamaması için ne gibi tedbirler alınması gerekir; bu tedbirler neden bu hastanede alınamamaktadır?
- Kanser hastalığının yoğun olduğu Doğu Karadeniz Bölgesindeki tek merkez konumunda olan bu hastanede boş bulunan ikinci medikal onkolog kadrosuna atama yapılacak mıdır? Bölgedeki kanser hastası yoğunluğu bilinmesine rağmen RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesine niçin ikiden fazla onkolog kadrosu verilmemekte ya da niçin diğer hastanelerde medikal onkoloji birimi açılıp onkolog ataması yapılmamaktadır.
- Sağlık Bakanlığı bünyesinde onkolog kadrosu açığı var mıdır? Böyle bir kadro açığı var ise bunu ne zaman gidermeyi düşünüyorsunuz? Tıp bilimi dalında ihtisas politikasını gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz? Bu konuda ne tür tedbirler alacaksınız?