Şevki DERECİ
Rize Tarım Müdürlüğü ekipleri ilçelerde üreticileri bitki hastalıkları konusunda bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor.
Rize Tarım İl Müdürlüğü ekipleri yaz sezonu nedeniyle Üreticilerin iyi bir hasat dönemi geçirmesi için, Ardeşen İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Teknik personellerince bitki hastalık ve zararlıları hakkında üretimin yoğun yapıldığı bölgelerde ihtiyaç odaklı ve planlanan takvime göre eğitimler yapmakta..
Bu kapsamda İlçede Küçükköy ve Yeniyol köylerinde, fındık yetiştiricilerine külleme hastalığı, gübreleme, budama, hastalık ve zararlı mücadelesi hakkında teorik ve uygulamalı bilgilendirme yapıldı..
Ekipler yaptıkları açıklamada “Külleme hastalığına, Phyllactinia guttata ve Erysiphe (sect. Microsphaera) sp. neden olup, havanın sıcak ve nemli olduğu, gelişme sezonunun ortasından sonuna doğru olan dönemde, fındık yapraklarının genellikle alt yüzeyinde fungusun misel, konidiofor ve konidilerinden kaynaklanan gri-beyaz, toz tabakası şeklinde fungal bir örtü oluşur. Başlangıçta küçük benekler şeklindeki bu örtü, sonuçta yaprağın tamamını sarar, zamanla yaprak yeşil rengini ve parlaklığını kaybederek matlaşır. Sezon sonuna doğru beyaz fungal örtünün içinde hastalık etmeninin gözle görülebilen küçük, yuvarlak, kahverengi, parlak kırmızı ve siyah renkte kleistotesiyumları oluşur. Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar. Bu şekilde hastalığa yakalanan yapraklar vaktinden önce dökülürler. Hastalık, genellikle yapraklarda görüldüğü ve doğrudan ürüne zarar vermediği halde yaprakların vaktinden önce dökülmesine neden olarak, fındık veriminden çok kalitesini olumsuz yönde etkiler” denildi.
Önlemler
– Enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir.
– Bahçede nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için budama ve yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir.
Kimyasal Mücadele
Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır. İlaçlama da tüm bitki yüzeyini kaplayacak şekilde sırt pülverizatörü (mekanik veya motorlu) veya hidrolik bahçe pülverizatörü kullanılır.
İhtiyaç odaklı ve planlanan takvime göre eğitimler devam edeceği belirtildi.