Esin BAYRAK
RİZE: 4 İlde üretimi yapılan ve hasadına Pazartesi günü başlanan yaş çay hasadı ile birlikte taban fiyatın Cumhurbaşkanı tarafından destekleme ile birlikte 4 TL olarak açıklanması çay üreticilerini memnun etti.
Geçtiğimiz yıl 3. TL 27 kuruş olarak açıklanan ve destekleme ile birlikte 3.40 Kuruş olan yaş çay taban fiyatı bu yıl 60 Krş zam görerek 3.86 Kuruş olarak belirlendi. Yüzde 20 dolayında zam yapılan Yaş çay hasadına Pazartesi günü Çaykur tarafından başlanmıştı,
Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından kabine toplantısı sonrasında bazı konuların açıklanması ile birlikte Yaş çay taban fiyatı da açıklandı.
3. TL 87 kuruş olarak açıklanan taban fiyat ile birlikte 13 Kuruş destekleme ile taban fiyat 4 TL olarak belirlendi.
Çay üreticileri, çay tarımının ailece yapılması halinde işçilik giderlerinin de kendilerine kalacağını belirterek daha kazançlı olacaklarını ifade ettiler.
Doğu Karadeniz'de, Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay tarımında hasat dönemi dün başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından 2021 yılı yaş çay taban fiyatını kilogramı 3 lira 87 kuruş taban fiyat, 13 kuruş destekleme ile 4 TL olarak açıkladı. Üreticiler, açıklanan fiyatı değerlendirdi. Çay tarımının ailece yapılması halinde işçilik giderlerinin de kendilerine kalacağını belirterek kazançlı olacaklarını ifade ettiler.
Çay üreticileri açıklanan fiyatın günün koşullarına göre çok olmamakla birlikte az da olmadığını belirterek “ Yüzde 20 ye yakın bir zam yapıldı, enflasyon yüzde 17 dolayında, yapılan zam çay üreticisi için az değil, yeter ki üreticiler olarak kendi hasadımızı kendimiz yapalım” dediler.
İyidere Ziraat Odası Başkanı Recep Ali Çelik ise açıklanan fiyatın yüzde 20 dolayında olduğunu belirterek “ Gübre fiyatları yüzde 30 a yakın zam gördü, devletin gübre fiyatlarını daha makul seviyeye çekmesi gerekiyor, bölgede 1 milyonun üzerinde üretici çay bahçelerine gübre vurmakta, giderlerin arttığı çay ürününde işçilik masrafları da artmıştır. Geçimini tek çaya bağlı olarak yapan üreticiler için fiyat yeterli değil, Gübre fiyatlarına endeksli zam yapılmalıydı” dedi.
ÜRETİCİ NE DİYOR
Çay üreticileri ise yapılan zammın kendilerini memnun ettiğini belirterek “ Elbette her üretici daha fazla zam bekler, ancak yapılan yüzde 20 dolayında ki zam yine çay için önemli, verilen zammın özel sektör tarafından da uygulanmasını bekliyoruz. Devletin bir an önce çay kanunu ile ilgili çalışmayı tamamlamasını bekliyoruz” dedi.
FİYAT TEK OLMALI
Çay üreticileri yaş çaya verilen zammın Çaykur dışında özel sektör tarafından da uygulanması gerektiğini belirterek “ Özel sektörün kuru çay zammı beklentisi var, yaş çay ile birlikte kuru çay da zamlanmalı ve çay kanunu mutlaka çıkmalı. Çaykur sıkıştığında ve alımlarda kontenjan uygulanması ile Özel sektör fiyatları aşağıya çekmeye başlamakta, bu nedenle çay da taban fiyat kalıcı olmalı ve tüm sektörlerin buna uyması gerekiyor” dediler.