Bülent ÇİFTGÜMÜŞ
RİZE: Eylül ayı başında başlayan Siyah üzüm hasadı bölgede devam ederken, vatandaşlar Pepeçura yapımı için kazanları kurdu.
Köy ve mahallelerde bölgenin önemli ürünlerinden olan siyah uzum hasadı başladı ağaçlar ve evlerin bahçelerinde oluşturulan çardak ve demir ağlarına uzatılan asmalar bol verimi ile köylülerin yüzünü güldürdü.
2-3 gün bekleme süresi olan siyah üzüm kazanların kurulması ile birlikte Pepeçura olmaya başladı, köylerde kurulan kazanlar ile birlikte toplanan üzümler büyük bir kapa konarak ezilmesi ile üzümden akan suların sızdırılmasının ardından kazanlara doldurularak içine yapılan un katkısı ile kazanlarda kaynatılıp katılaşması sağlanır. Birkaç saat süren kaynatmanın ardından bölgenin tatlı yiyeceği olarak sofralarda yer alan Pepeçura Rize’nin kültür ürünleri arasında yer almakta.