Esin BAYRAK
RİZE: YRP Genel Başkan yardımcısı ile birlikte il ve ilçe yönetimi şehir merkezinde esnaf ziyaretlerinde bulunarak esnafları dinledi.
Elektrik, doğalgaz ve artan zamlar karşısında esnaf ziyaretlerinde bulunduğunu belirten YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil Çolak “ Esnaf ne yapacağını bilememekte, tarihimizde böylesine karmaşık bir durum ile karşılaşmadık. Hemen her gün gelen zamlar karşısında esnaf aldığı ürünü yerine koymakta zorlanıyor. Tüccar ve esnafımız iktidardan çözüm bekliyor” dedi.
İl Başkanı Mehmet Akif Zerdeci ise gıda ürünlerinde yapılan KDV indiriminin elbette piyasaya yansıyacağını belirterek “ Vatandaşın alım gücü azaldı, emekliye verilen zam eridi. Hükümetin acil tedbirler alması gerekiyor. İnsanlar en çok kullandıkları elektrik ve Doğalgaz da mutlaka çözüm üretilmeli ve zamlar geri çekilmeli. Kaşık ile verilen kepçe ile geri alındı. Şehir merkezinde ziyaret ettiğimiz tüm esnaflarımız iş yapamadıklarından şikayet etmekteler” dedi.
Zerdeci “ Esnafımız adeta bataklığın eşiğine geldi, ne olacağını bilmediği bir yolda ilerlemekte ve siftah yapmadan kepenk açıp kapatmakta. İktidarın mutlaka esnaf ve tüccarımıza kolaylık sağlaması gerekiyor” dedi.
Çözüm üretilmeli
Hükümetin acil olarak çözüm üretmesi gerektiğini belirten il Başkanı Mehmet Akif Zerdeci “ Ölü olan piyasanın mutlaka can suyu ile canlanması gerekiyor. Bir yandan esnafımız zor durumda bulunurken diğer yandan yaklaşan çay sezonu öncesinde Gübre fiyatlarının üreticinin canını yakmasına hükümetin acil çözüm bulması gerekiyor. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından bu yıl 1 ton gübre 7 bin 500 TL olarak açıklandı. Geçen yıl 2 bin 650 TL olarak açıklanan 1 ton gübreye böylece bir yılda yüzde 183 oranında zam yapılmış oldu. 7 yıldır 13 kuruş ile sabit tutulan destekleme dışında geçen yılı baz alırsak, yaş çaya verilen ücret de gübre maliyetlerini karşılama noktasında yetersiz kalacağı aşikardır. 2020 yılında 3 lira 27 kuruş olarak açıklanan yaş çay taban fiyatına 2021 yılında yüzde 18 zam yapılarak 3 lira 87 kuruş olarak açıklanmıştı. Destekleme ile birlikte bu fiyat 4 Lira olsa da bir önceki yılın destekleme ile birlikte 3 lira 40 kuruş olan fiyatın üstüne yüzde 17 zam demekti. 2020 yılında bin 650 Lira olan gübre bir yıl sonra yüzde 45 artmışken eksilen hep üreticinin cebinden olmuştur. Bizler bu yıl yaş çay taban fiyatın en az Ocak ayı enflasyon oranının üstünde bir artış verilerek açıklanmasını, devletimiz tarafından en az yarı fiyatında bir gübre desteği verilerek, özel sektörün de açıklanan taban fiyat altında yaş çay alamayacağı bir düzenlemenin yürürlüğe sokularak üreticimizin korunmasını talep ediyoruz” dedi.