Çay İşletmeleri Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu üreticinin kendi ürününü toplamasını arzuladıklarını belirterek “ Üreticimiz kendi bahçesine girsin, ürününü sevsin ve kendi emeğinin karşılığını alsın. Kurum olarak üreticimizin her zaman yanındayız ve bu yıl ilk kez dekar başına alımı 570 kiloya çıkardık, üreticimizi kimseye ezdirmeyiz” dedi.
Göreve geldiğinden bugüne kadar günlük işleme kapasitesini iki kata yakın çıkardıklarını belirten Sütlüoğlu “ ÇAYKUR’u dünyaya açtık, şu an 130 ülkeye Didi satışımız var ve bunun yanında çayımızı satıyoruz. Geçtiğimiz yıl 100 bin ton kuru çay ürettik ve 106 bin ton çay sattık. Sstoklarımızda 6 bin ton erime oldu” dedi.
Mustafa BAYRAK
RİZE; Yeni sezon yaş çay kampanyası ile ilgili açıklamalarda bulunan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu 2018 yılı yaş çay kampanyasının açıldığını söyledi.
ÇAYKUR bilgilendirme salonunda fabrika müdürleri ve Gazeteciler ile bir araya gelen ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu yeni sezon yaş çay alımlarının gün itibari ile başladığını ve kampanyayı açtıklarını söyledi.
Sütlüoğlu açıklamasında “ Fabrikalarımız ve üreticimizin ürün hasadı konusunda alımlarımız başladı, kurumumuzda 12362 kişi çalışmakta, bunların 9401 i sezonluk işçidir. Üreticimizin tarlaya erken girmesini istiyoruz. Sahil ve yüksek kesimler aynı anda olgunluğa ulaştı. Şu an tüm fabrikalarımız hazır ve üreticimizin bahçeye girmesini bekliyoruz. Üreticimiz beyaz çay konusunda bahçeye girmeli, geçtiğimiz yıl 834 kilo aldık ve bunun bu yıl çok daha üstünde alım bekliyoruz. Beyaz çay ilaç sanayinde kullanılmakta” dedi.
Özel bizden çok çay aldı
Çay İşletmeleri Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu basın toplantısında önceki yıl 525 bin ton yaş çay yaprağı aldıklarını belirterek “ Özel sektör 746 bin ton yaş çay yaprağı aldı, tarihinde ilk kez bizden çok çay aldı. Toplamda 1 milyon 271 bin ton yaş çay alındı. Kurum olarak üreticimizin yanında yer aldık ve özel sektörün ucuza çay almasını engelledik. Bu sezon da aynı tedbirleri aldık. Bu nedenle birinci sürgün kotamızı tarihin en yüksek seviyesi olan 570 kiloya çıkardık. Bu şu demek tüm çay ürününe talibiz. Şu an taban fiyat belli değil, biz bakanımızla görüşerek fiyatımızı belirledik ve nihai kararı Cumhurbaşkanımız verecek” dedi.
Ucuz çay alanlara çay vermeyin
Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu ucuz çay alan firmalara çay verilmemesini isteyerek “ Tüm çay ürününü almaya hazırız, üreticimiz dirayetli ve kararlı olsun, ucuz çay alanlara itibar göstermesin. Önceki sezon üreticimize 1 milyon 71 bin TL ödeme yaptık, ucuza çay alanlara karşı üreticimiz dirayetli olur ise tüm çaylara biz talibiz. Aldığımız ürünün ertesi ay bedelini ödüyoruz ve aynı şekilde devam edeceğiz. Şuan kapasitemiz 9200 ton dolayında, buna yeni fabrikalar eklenecek. Tirebolu’da 500 tonluk fabrika yapacağız. Fındıklı, Sümer Köyü’ndeki çay fabrikası seneye hizmete girecek, İkizdere ve Çamlıhemşin’de fabrika çalışmalarımız sürüyor” dedi.
Organik çaya geçmeliyiz
Sütlüoğlu açıklamasında İyidere paketleme fabrikasının Ağustos veya Eylül ayında hizmete gireceğini belirterek “ Dünyanın en modern fabrikası bitmek üzere, Didi şuan 130 ülkeye satılmakta. Geçen yıl 113 Milyon litre sattık, bu yıl ilk 3 ayda 34 milyon litre sattık. Bunun 8 milyonu ihracat yaptık, Didi ezber bozan bir üründür. Organik çaya mutlaka geçmemiz gerek. Bazı kişiler engel oldu, topraklarımız azota doydu ve ileri bir tarihte topraklarımız çay bile vermeyecek. Üreticimizi mutlaka organik çaya geçirmemiz gerek. Uygulama alanlarımıza 22 firma organik gübre denemesi yaptı. Bunlardan bir ikisi toprağa verimli ve kalitesi yüksek oldu. Bazı kişiler organik tarıma geçişe karşı çıktı. Bu topraklar özelliğini kaybederse bu toprakların sonu demektir” dedi.
Görevim bitiyor
Kampanya sonunda görevinin sona ereceğini söyleyen Sütlüoğlu “ Bazı projelerimiz var, can alıcı projeler, Stevia fabrikasını kurduk ve deneme üretimine başlayacağız, her fabrika bölgesinde seçeceğimiz insanlara fidan dağıtımı yapıp, deneme üretiminde kullanacağız. Rize şekeri olarak bilinen Stevia Bitkisi üreten 7 ülkeden biri olacağız. Çayımızın her kademesinden yararlanmak için çalışmalarımız var. Çöpünden gübre ve çayımızdan çeşitli ürünler yapmak için çeşitli projelerimiz var. Bunları değerlendirmek istiyoruz. Benim siyasetle işim yok ve kesinlikle adaylığı düşünmüyorum. Ben yürüttüğüm projeleri hayata geçirmek istiyorum” dedi.