Son yıllarda bölgeye gelen bazı yabancı uyruklu turistlerin bölgeden botanik bitki türlerini alarak kendi ülkelerine getirmesi gözlerden kaçmadı ve vatandaşlar yabancı turistler konusunda uyarıldı.
Turistlere DİKKAT!
Gerek valilik, gerek emniyet ve jandarma uyarılarda bulunarak yaylalarda görülen yabancı turistlere dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Yaylalarda rehbersiz gezen yabancı turistlerin bitki örtüsü ve çeşitli botanik bitkileri alarak çantalarına koydukları gözlerden kaçmadı. Bugüne kadar binlerce bitki örtüsünü ülke dışına kaçıran başta İsrailli turistler olmak üzere, İngiliz, Alman ve ABD’li turistlere dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.
Trekking (Doğa ve Dağ Yürüyüşü)
Dinlenmek, spor yapmak ve stres atmak amacıyla bireysel ya da gruplar halinde doğa içinde yürümektir. İlimizin güneyindeki dağlık alanların eteklerinde bulunan yaylaların hemen hemen tamamında bütün yıl rehberlerle birlikte bu turizm etkinliğine katılarak Rize doğasının ve güzelliğinin macerasını yaşamak mümkün. Rize turizminin en önemli aktivitelerinden biridir. En önemli yanı da mevsim farkı gözetmeksizin yaz kış tüm zamanlarda yapılabilecek bir aktivite olarak dikkat çekmekte. Bu yürüyüşler sayesinde Rize tarihi değerleri, sivil mimarisi, kemer köprüleri, şaleleri, dereleri ile ziyaretçilere eşsiz fırsatlar sunmakta.
Doğu Karadeniz’in dağ silsilesinde bulunan Kaçkar Dağları kıyılardan itibaren yükselmeye başlar ve ün yüksek doruk Kaçkar ana zirve 3937 metredir. Buzul döneminde kalan ve günümüzde de devam eden aşınmalar sonucu, Kaçkarların yamaçları Kuzey ve Güney yamaçlarından daha dik bir görünümdedir. Zaman zaman dağcılar Kaçkar dağlarına tırmanış yaparak dağ sporları alanında etkinliklerini sürdürürler.
Kaçkar Dağları
Ülkemizin hatta dünyanın sayılı dağlarını içinde barındıran ilimizde dağcılık, doğa sporları turizm ilişkisi çerçevesinde çok önemli bir seçenek. Kayalık ve buzlu zeminlerde doğal ve yapay tırmanma tekniklerini uygulayarak görkemli dağ doruklarına ulaşmak anlamına gelen dağcılık için ilimizde çok önemli bir potansiyel bulunmakta. İlimizin güney sınırı teşkil eden Doğu Karadeniz Dağları’nın önemli zirvelerinden Kaçkar Dağı (3937 m), Verçenik Dağı (3709 m), Bulut Dağı (3562 m), ve Altıparmak Dağı (3492 m) yükseltileriyle ilimiz sınırları içerisinde kalırlar. Bu zirvelere ulaşan güzergahların flora ve fauna açısından zengin oluşu, coşkun akan dereleri, ve buzul göllerinin sıklığı son yıllarda yerli ve yabancı dağcıların ilgisini bu yöreye çekmekte.
Yerli ve yabancı dağcıların ilgisini çeken dağlardan biri olan Kaçkar Dağları 3937 m. Yüksekliği ile Türkiye’nin en görkemli dördüncü dağıdır. Bu dağların çevresindeki buzullar ve buzul gölleri, güzellikleriyle insanları büyülemekte.
Her yıl düzenlenen ve son yıllarda uluslararası boyut da kazanan Dağcılık şenliği dağ ve doğaseverlerin yoğun bir ilgisiyle karşı karşıyadır.
Heliski (Helikopterle Kayak)
Kaçkar dağları ve etekleri helikopterle kayak için en uygun alanlar arasında kabul edilmekte. Yaklaşık 9 yıldır ülkemizde yalnızca ilimizde gerçekleşen heliski özellikle yabancıların ilgisini çeken bir sportif aktivite olarak dikkat çekmekte. Heliski ilimizde kış turizmini de öne çıkaran ve geliştiren bir turizm seçeneği olarak kendini hissettirmekte. Heliski ilimizin turizmdeki imajını olumlu olarak etkilemekte ve tanıtımına katkı vermekte. Heliski faaliyetlerinden sonra ilimizde kış sporlarıyla ilgili çalışmalar daha bir önem kazanmış ve bu konuda planlama çalışmaları belli bir aşamaya geldi. Önümüzdeki süreçte hem Ayder hem de Ovit Bölgesi’ndeki kış sporları ve kayak merkezleri ile ilgili çalışmalar daha da bir ivme kazanacak.
Rafting Kano Turistlerin ilgi odağı oldu
Kaçkar Dağları hızlı akışlı akarsuların kaynağıdır. Bunların en önemlisi Fırtına Deresi, Taşlıdere ve İyidere’lerdir. Bu akarsularımızda ulusal ve uluslararası rafting şenlikleri gerçekleştirilmekte. Bu derelere kanoculuk için gerekli debi ve rejim miktarı yeterlidir. Bu akarsular dışında küçük büyük birçok dere mevcut.
Fırtına deresi debisi en yüksek ve hızla akan bir dere olma özelliği taşımaktadır. Yerli ve Yabancı sporcuların yanı sıra ilimize gelen ziyaretçilerin rafting yapma konusunda istekleri her geçen artmakta.
Kuş Gözlemciliği ayrı bir ilgi
İkizdere İlçesinin güneyindeki dağların etekleri ile milli park sahasında endemik türlerinden fundalık alanlarda Huş Tavuğu yaşamakta. Yerli ve Yabancı kuş gözlemcileri bu tavuğun yaşama alanlarında bu hayvanı gözlemekte. Özellikle Sivrikaya bölgesinde her yıl düzenlenen Huş Tavuğu (Dağ Horozu) şenlikleri her yıl onlarca ziyaretçiyi karşılamakta. Ayrıca Rize’den pek çok yırtıcı kuş geçmekte. Bu kuşlar Temmuz ve Ağustos aylarında doğu yönünden Rize’ye gelerek güneye geçmektedir. Mart ayında aynı yoldan geri dönerek Kafkas Dağına gitmekte. Bu göç yolu yırtıcı kuşların Türkiye’de kullandıkları önemli göç yolarından biri.
Jeep Safari
Rize’nin güneyinde yer alan yaylalar bir kolyenin değerli parçaları gibi birbirine dağ yolları ile ağlanmış durumda. Macera turizmi yaşamak isteyen yerli ve yabancı ziyaretçiler rehber eşliğinde Trabzon ya da Bayburt İlleri üzerinden jeeplerle gelerek Anzer Vadisi yoluyla İkizdere’ye buradan Çamlıhemşin yaylalarına varabilirler. Kuzey yolunu hiç kullanmadan güneyden yaylalar gezisi jeep safari tutkunlarını kendine çekmekte.
Yamaç Paraşütü
İkizdere İlçesinin Anzer Yaylası ile Çamlıhemşin İlçesinin Pokut Yayla’sı Yamaç Paraşüt yapılabilecek doğal altyapı şartlarına sahip. Ayrıca merkezde dağ başı bölgesinde bu faaliyeti gerçekleştirecek alanlar da mevcut. Çok yaygın olmasa da bu seçenek de gelişmeye aday bir sportif aktivite olarak dikkat çekmekte.
Flora (Bitki)
Rize’nin orman alanları ile yaylalarında pek çok endemik türde çiçekler mevcut. Orman üst bölgesinin üzerinde bulunan yaylalarda ve çayırlık alanda arıcılık yapılmakta. Özellikle Anzer Yaylası’nda ki endemik çiçekler bir botanik bahçesi özelliğindedir. Kimyevi maddenin henüz ulaşamadığı, çiçek çeşitliliğinin ve diğer avantajların desteklediği üretim; yörede “Anzer Balı” ile dünya ölçeğinde üne kavuştu. Ayrıca Kaçkar Dağları ve etekleri zengin bitki yapısı ziyaretçilerin ilgisini çekmenin yanında bilimsel çalışmalara da konu olmaktadır.
YARIN: Founa Hayvan türlerinden devam edeceğiz.