• 26 Kasım 2024 Salı
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    26 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

ZİRAATÇILARDAN UYARI!

-Ziraatçılar Derneği Başkanı Müfit Akman Çay bitkisinin büyümesi, gelişmesi ve kaliteli ürün vermesi için uyulması gereken kurallara mutlaka uyalım dedi.

ZİRAATÇILARDAN UYARI!

Dilek ONAY CAN

RİZE: Çay bakım, budama ve gübreleme konusunda uyarılarda bulunan Ziraatçılar Derneği üreticilerin dikkat etmesi gereken konuları anlattı.

     Ziraatçılar Derneği Başkanı Müfit Akman yaptığı yazılı açıklamada “Bitkilerin verim ve ürün kalitesini arttırmak için toprağa organik veya kimyasal maddelerin verilmesi işlemine gübreleme denir. Gübrelemede temel amaç toprakta noksan olan bitki besin elementlerini yeterli seviyeye getirmektir. Tüm bitkilerde olduğu gibi çay bitkisinin büyümesi gelişmesi ve kaliteli sürgün verebilmesi için zamanında, çay bitkisi ve topraklarına uygun gübreleme yapılması gereklidir. Toprakta bitki besin elementleri belirli bir miktarda bulunur. Ancak zaman içerisinde bitkiler tarafından alınan besin elementleri toprakta zamanla azalır. Bitkilerin verimden düşmesine neden olan bu durumda toprakta azalan besin elementleri gübreleme ile tamamlanır ve bitkilerin beslenmesi kaliteli ürün vermesi sağlanır. Özellikle Çay gibi çok yıllık bitkilerin topraktan aldıkları aynı besin elementleri toprağın verimsiz hale gelmesine ve ÇAY bitkisinde kalitesiz sürgün, verimin düşük olmasına neden olur.

            “GÜBRE KALİTESİNE DİKKAT”

               Akman “ Çay bitkisi toprak yapısı (asitlik oranı)PH sı 5.50-6.50 arasında uygun gelişme gösterir. Çay bitkisi PH düşük olan topraklarda verim düşüklüğü gösterir. Kullanılan kimyasal gübrelerin önerilen dozların üzerinde verilmesi toprağın fiziksel yapısını bozar ve toprak giderek verimsizleşir. Çay bahçelerinde bitki besin elementi eksikliğinin doğal çiftlik gübresi kullanılarak giderilmesi uygundur. Çiftlik gübresi 3-4 yılda bir dekara 3-4 ton hesabı ile verilmelidir. Çiftlik gübresi kullanma imkanı olmadığı zaman önerilen Kimyasal gübrelerden 25-5-10 NPK özel çay gübresi çay bahçeleri için önerilmektedir. Dekara 60-80 kg kadar verilmelidir. Tavsiye edilen miktar dışında fazla verilecek gübre, fazla ürün almak anlamına gelmeyecektir. Paramızın boşa gitmesine, çevre ve su kaynaklarının kirlenmesine, Toprak yapısının bozulmasına neden olacaktır. Çay bahçelerinde gübreleme öncesi bakım işlemleri yapılmalı ot ve yosun kaplı toprak yüzeyi temizlenmeli, budanan alanlarda çapalama yapılmalı ve gübrelemede iklim şartlarına göre % 60/70 lik kısmın Mart-Nisan aylarında,  % 30/40 lık kısmın 1. sürgün sonunda verilmesi daha uygundur. Çay bahçesine girmeden sadece toplatıcılık yaptırılarak sektörün, bitkinin yaşatılması sürdürülebilir değildir” dedi.

             Çay bahçelerine özel çay gübresi 25-5-10 NPK Gübresi çay ocaklarının aralarına dallarının iz düşümüne set aralarına sürgün oluşmadan iklim koşularına göre (Mart ayı ve Nisan ayı ilk haftasında) tavsiye edilen miktarda  (dekara 60-80 kg)doğru bir şekilde verilmelidir. Son yıllarda ve şu anda Gübre fiyatlarındaki aşırı artış dikkate alınmalı ve Bilinçsiz gübre kullanılmasından vazgeçilmelidir. Tarım alanlarına kar yağması Anadolu’da çiftçiler için bolluk ve berekettir. Çay bahçelerine bitkinin dinlenme döneminde kar yağmasının toprak yapısına, kalite ve verime olumlu etkisi vardır. Kar suyu topraktaki mineralleri çözerek bitkilerin faydalı mineralleri (azot-potasyum-kalsiyum-demir) alımını sağlar. Kış döneminin iklim değişikliği etkisi ile Çay Bölgesinde yağışların azalması Yağmur-Kar yağmadan geçmesi çay bitkisi için olumsuz etki yapabilir. Yağışların azalması verilen gübrenin bitkiler tarafından alınmasını olumsuz yönde etkileyebilir” dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE