Doğu Karadeniz’de yıllardır toprakları öldüren, yağmur suyu ile karıştığı içme suyu kaynaklarını kirleterek kanser vakalarına neden olarak gösterilen Kimyasal Gübre’den kurtulup Organik Gübre’ye geçiş aşamasının yaşandığı dönemde bu uygulamayı üyeleri kanserden ölmesin diye desteklemesi beklenen Ziraat Odaları aksine bir direniş göstermeye başladı. Yıllardır insanımızı öldürdüğü iddia edilen kimyasal gübreye karşı seslerini çıkarmayan ve açıklama yapmayan Ziraat Odalarının organik gübreye karşı neden direnç gösterdikleri anlaşılamıyor. Ziraat Odalarının bu direnişi üretici tarafından asla affedilmeyeceği belirtildi.
Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turhan Kabaoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Rize Ziraat odası başkanı Nevzat Paliç, Pazar Ziraat Odası Başkanı Nurettin İnce, Çayeli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Demirci, Çamlıhemşin Ziraat Odası Başkanı Kemal Kestioğlu, Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, Arhavi Ziraat Odası Başkanı Şükrü Bayraktaroğlu, Hopa Ziraat Odası Başkanı İhsan Seber katıldı. Gerçekleşen toplantıda ortak kararlar alan heyet şu açıklamayı yaptı.
“2017 Üretim yılı kısmi organiğe geçiş kaldırılsın. Üretici çayda kullanılmakta olan 25-5-10 kimyasal gübreyi temin etmişlerdir. hatta bir çok üretici ücretini yatırıp fişini almış ve kısmen de üreticiler gübresini teslim almışlardır. Kısmi uygulama yapılacak oluşu nedeniyle bu bölgedeki üreticilerimiz kendilerine ayrımcılık yapıldığını düşünmektedir. 2018 yaş çay döneminde tümüyle organiğe geçilirse ürün kaybı mutlaka karşılanmalıdır.2018 yılına hazırlık,2017 yılı çay döneminde her bölgede eğitim amaçlı deneme bahçeleri kurulması ve bölge ziraat odalarınca takip edilmesi. Bu aşamada hangi gübrenin ve ne şekilde kullanılacağı hususunun tarım bakanlığınca tespit edilmesi formülünün açıklaması ve gerekirse numunelerin kontrol edilmesi. Bakanlık tarafından çay ile ilgili yapılacak olan her çalışmaya üretici temsilcisi olan ziraat odası başkanlarının da katılımının sağlanması. Bölgemizde sözleşmeli organik tarım yapan çay üreticilerimizin memnuniyeti aldığı verimden değil, uygulanan fiyat politikasındandır. Organiğe karşı değiliz. Kısmi geçişe karşıyız.”