Eğitim 4 duvar arasında yapılan eğitim olmamalı, bir atasözü vardır” Çok gezen mi, çok okuyan mı” elbette çok gezen, bunun anlamı, eğitimi biri kitaptan okur, diğeri ise görerek, bakarak ve hissederek sağlar.
Eğitim de farkındalık mutlaka olmalı, 4 duvar arasında yapılan eğitimlerin başarılı olacağına hiçbir zaman inanmadım. Eğitimde mutlaka yenilikler getirilmeli, elbette eğitimde farklı statüler değişik, şekiller oluşturulmalı.
Bunu tarihte yaşayan biri olarak gözlemledim,, Lise 2 inci sınıftayken Fen dalında, fizik, Kimya ve Biyoloji dersi bana tamamen ters ve anlamadığın dersler olarak karşımdaydı.
Fizik ve kimya öyle devam etti, Kimya biraz daha yakındı, tabii Biyoloji dersinde ders ücretli öğretmenin atanmasından sonra, Derse bugün ilimizde Eczacı olarak hizmet veren Köksal İstif derslere girmeye başladı. ilk dersinde sınıfa girdiğinde önce bizleri tanımak istedi, sınıf başkanlığını yaptığım lise de dersten tüm arkadaşlarım ile uzak kaldığımızı gördü, bana seslenerek “ Kantinden git Pohaça al gel diyerek para verdi, tüm sınıfa bohaça aldı. Ardından bizlere bir iki fıkra anlatarak derse dönmemizi sağladı, önce benden ders konusunu okumamı istedi, ardından bir arkadaşım daha ders bölümünü okudu ve Köksal hoca dersi anlattı, ardından bana dönerek “ Komutan ne anladın anlatır mısın” dedi.
Dersi anlamıştım, anlatmaya başladım, ikinci derse bir fıkra ile başladı, fıkra bilen var mı diye sordu, bir arkadaşım komik bir fıkra anlattı ve ikinci derse başladık, aynı taktik ile ders geçti ve anlamaya başlamıştık, artık Biyoloji dersi favori dersimiz olmuştu. Akşamları Köksal İstif hocaya mahcup olmamak için gelecek derse çalışmaya başlamıştık, hiç anlamadığımız, uzak durduğumuz ders favori dersimiz olmuştu.
Bu tür olaylar eğitimde farkındalık olmalı, Çocukları derse çekmenin yollarını eğitimciler mutlaka bulmalı, Çayeli ilçesinde tarih dersine giren bir öğretmen kıyafeti ile farkındalık yarattı.
Din dersinde bu olabilir, her dersin mutlaka bir farkındalığı olmalı, açık havalarda ders 4 duvar arasında değil de, okul bahçesinde yapılabilir, doğada yapılabilir, biyoloji dersinde veya fen dersinde tabiatın içinde olabilir, Beden eğitim dersi nasıl 4 duvar arasında yapılamıyor ise, Bilgisayar eğitim dersi nasıl sınıfta yapılamıyor ve bilgisayar odasında yapılıyor ise diğer derslerinde öğrencilerin anlaması için çeşitli alanlarda yapılmasının doğru bir karar olacağını düşünüyorum.
Okullarda dersin özelliğine göre sınıflar yapılmalı, çocuklar derse daha çok odaklanmalı, enerji küpü olan gelecek nesillerimiz çocuklarımızın enerjilerini boşaltması sağlanmalı, okul alanlarında yeşil alanlar oluşturularak çocukların toprak ve bitkiler ile bağı mutlaka sağlanmalı.
Bugün ülkemizde gelecek nesillerimiz topraktan, tarımdan oldukça uzak kalmaya başladılar, gelecek nesillerimizi toprak ile buluşturmak, onların dikecekleri her fidan onların geleceğine ışık tutacaktır.
Her şeyi kitap yazmaz, bazen her şeyi doğada aramak gerek, gelecek nesillerimizi doğadan uzak tutmak yerine onlara geleceğimizi ve tarımı doğanın içinde anlatmak gerek.