Çay a bağımlı, adeta tek ürün ile Rize yılın belli aylarını boş geçirmekte, Ekim ayı sonlarında büyük kentlere göç eden Rizeliler 6 ay sonra dönüş yoluna geçerler, Kuş ve balıklar gibi, Nasıl doğada yaşayan bazı kuşlar mevsimsel olarak göç yaparak sıcak veya değişik ülkeleri tercih ettikleri gibi, Balıklar yumurtlamak için denizden çıkarak bazı dere yataklarından mevsimsel olarak göç ettikleri gibi Rizeliler de Nisan ayı içinde, Ekim ayı ortasına kadar sürecek bir göç yaşamakta.
Yıllardır bu durum değişmedi, Nisan ayı ortaları veya sonunda ilimize büyük kentlerden veya çeşitli yerlerden göç etmeye başlayan Rizeliler sürekli iş olan çocuklarını gurbete bırakarak memleketlerine gelerek Çay sezonunu baba ocaklarında geçirirler.
Çocuklarının geleceği için her yıl buna katlanan Rizeliler Ekim ayı sonlarına doğru tekrar çocuklarının yanlarına dönerek Baba ve dede ocaklarını terk ederler.
Çay a bağımlıyız, ilimizin tek ürünü ve bu ürünü geliştirmek için yapılan çalışmalar maalesef sonuç vermiyor. Bu konuda Çaykur ve Karalı çay değişik projeler uyguladı.
Çaykur Çay çöplerini işlemek ve bundan Ekstrakt üretmek için organize sanayi bölgesinde kurduğu tesis ile 100 dolayında kişiye iş imkanı verdi, Yine Rize Belediyesi organize sanayide kurduğu tesis ile belli oranda insanlarımıza iş veriyor.
Özel sektörümüze bakalım, ilimizde 100 e yakın çay sektöründe çalışan sanayi kuruluşumuz var, ama bunlar kendilerini sadece Çay odaklı olarak çalışıyorlar. Bu fabrikalar 6 ay yatıp, 6 ay çalışarak bu süreçte belli oranda insanlara iş vermekte.
Düşünmek, araştırmak ve geliştirmek için çalışmalar yapılması şart, bu konuda Karalı Çay yönetim kurulu başkanı Mevlana Karalı çay sektörünün yanı sıra Gemlik te aldığı geniş arazide Zeytin yetiştiriciliği yapmakta, aynı zamanda Fındıklı ilçesinde yine aldığı arazide Hayvancılık yaparak burada belli oranda insanlara istihdam sağladığını biliyoruz.
Mevlana Karalı nin sadece çay sanayinde değil, birçok sektörde çalıştığını biliyoruz, sadece Yaz ayında çalışmayıp, diğer aylarda da istihdam sağladığını duyduk, bu tür girişimcileri desteklemek gerek, yine Balık sektöründe bulunan ve Fındıklı, Arhavi ilçeleri ile deniz üzerinde kurduğu balık çiftlikleri ile 600 kişiye istihdam sağlayan Hasan Kuzuoğlu, ŞAR Şirketler gurubu, sağlık hizmetleri ve diğer yatırım hizmetleri ile birlikte ilimizde 600 dolayında insana iş imkanı sağladı. Bu tür iş adamlarımızın yanında olmak gerek, bunların sayısını artırmak için iş adamlarımıza kolaylıklar sağlamak, onların kendi illerinde yatırım yapmasını sağlamak gerekiyor.
Karalı, Kuzuoğlu, Razioğlu gibi birçok iş adamına ihtiyaç var, Organize sanayi bölgesi insanlara uzak gelmiş olabilir, Rize de arazi yapısının kıt olması demek, şehir merkezinde sanayi kuruluşu kurmak demek değildir, bölgemizde her ilçemiz ve beldemizde bu tür kuruluşları kurmak Rizelileri memleketlerinde istihdam etmek hiç te zor olmasa gerek.
Çayın alternatifi olan Turizmin bölgemizde geliştirilmesi gerekiyor, doğal yapısı ile her zaman ilgi odağı olan ilimizde doğayı değerlendirmek hiçte zor değil.
Düşünen, üreten düşündüğünü paylaşan yeteneklere ihtiyaç var, valilik koordinatörlüğünde bu tür projeler üretilebilir, zaman zaman yapılacak proje ve üretme yarışmaları yapılabilir. Doğa ile iç içe yeni gelişmeler ile ilimizin göç vermekten kurtulacağını düşünüyorum.
Alt yapı olarak, ( Yol, ulaşım) olarak Rize ilinin hazır olduğunu düşünüyorum, İl özel idaresi yaptığı çalışmalar ile alt yapıyı hazır hale getirdi. Şimdi üst yapıları düşünen insanlara ihtiyacımız var, bu konuda Valilik ve Belediye ve Turizm müdürlüğünün öncülük etmesi gerektiğini düşünüyorum.